Inget onödigt slöseri: innan du kastar bort slitna eller trasiga föremål, fundera på hur du skulle kunna återvinna dem

av Hilda Maria Morgan

21 September 2021

Inget onödigt slöseri: innan du kastar bort slitna eller trasiga föremål, fundera på hur du skulle kunna återvinna dem
Advertisement

De flesta av oss är vana vid att slänga produkter när de blir slitna eller går sönder så att de inte längre går att reparera. Ibland kan dock några av dessa rester fortfarande användas, om än för ett annat ändamål än det ursprungliga.

Det är ett sätt att undvika slöseri och samtidigt stimulera sin kreativa förmåga. Nedan hittar du några idéer för att uppfinningsrikt kunna återvinna många vanliga föremål som ofta hamnar i papperskorgen.

Advertisement
ohohblog.com

ohohblog.com

Skolådorna kan bli en byrå till skrivbordet, eller behållare för att hålla ordning i vilket rum som helst.

Advertisement
Inget onödigt slöseri: innan du kastar bort slitna eller trasiga föremål, fundera på hur du skulle kunna återvinna dem - 2

När keramik eller porslin går sönder kan skärvorna användas som mosaikplattor för att klä in allt från lerkrukor till paneler för att dekorera köksväggarna. I det här fallet har de blivit husnumret som sätts upp utanför hemmet.

Inget onödigt slöseri: innan du kastar bort slitna eller trasiga föremål, fundera på hur du skulle kunna återvinna dem - 3

Flasklock av plast eller metall är en annan resurs som med lite fantasi kan tillåta oss att skapa många föremål, till exempel färgglada glasunderlägg.

Inget onödigt slöseri: innan du kastar bort slitna eller trasiga föremål, fundera på hur du skulle kunna återvinna dem - 4

Det finns praktiskt taget inget slut på de saker som kan göras genom att återvinna kartongrören som finns inuti toalettpappersrullar eller inuti bakplåtspappret och plastfolien som används i köket. De kan bli figurer, blommor, festdekorationer med mera. Men enklast kan du använda dem för att hålla sladdarna till alla olika elektroniska enheter i ordning.

Inget onödigt slöseri: innan du kastar bort slitna eller trasiga föremål, fundera på hur du skulle kunna återvinna dem - 5

Det händer ofta att handtaget på en frukostmugg går sönder, och efter ett tag finns det inget lim som gör att det kan hålla. I de fallen får vi dock mycket bekväma penn- eller penselhållare eller krukor till växter, så länge du gör ett hål i botten för att säkerställa dräneringen av vattnet.

Advertisement
Inget onödigt slöseri: innan du kastar bort slitna eller trasiga föremål, fundera på hur du skulle kunna återvinna dem - 6

Med de tjocka plastflaskorna som används till tvättmedel men inte bara, går det att skapa fantastiska krukhållare, men också användbara trädgårdsspadar som den här.

Inget onödigt slöseri: innan du kastar bort slitna eller trasiga föremål, fundera på hur du skulle kunna återvinna dem - 7

Äggkartonger, med sina hålrum, kan istället användas som föremålshållare, inte bara i kylen utan också för att ordna upp i lådor (smycken, kontorsmaterial, etc.). Dessutom kan du använda dem som en färgpalett eller fröbäddar för att gro frön.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

När handdukarna i badrummet och köket blir för slitna, fläckiga eller kanske till och med trasiga och fått hål, kan de bli utmärkta trasor för en myriad av olika typer av rengöring, som kan tvättas och återanvändas tills de på riktigt förstörs.

fabricartdiy.com

fabricartdiy.com

Eller så kan du få några dukar för att damma, återanvändbara jättemånga gånger till skillnad från de dammuppsugande trasorna. Även de kan egentligen tvättas noggrant och återanvändas flera gånger innan de kastas.

Advertisement
onegoodthingbyjillee.com

onegoodthingbyjillee.com

Det råder inte heller brist på idéer för återvinning av torktumladukar: de innehåller ofta tillräckligt med produkter för att kunna användas igen (kanske genom att använda flera tillsammans) för en till torkcykel. Men bortsett från det kan de fungera som trasor för torkning eller för att damma, de kan placeras i garderoberna för att parfymera dem, kanske till och med genom att hälla ett par droppar av eterisk olja på dem.

Pinterest

Pinterest

Och om du har en gammal trä- eller metallstege som inte längre är säker att använda för arbete kan du enkelt omvandla den till en möbel som stöd för växter, för att hänga upp grytor, för att placera handdukar, med mera.

Bättre att återanvända än att kasta allt direkt, eller hur?

Advertisement