Blir tvätten sträv och hård? Ta reda på hur du undviker det med dessa tips

av Hilda Maria Morgan

13 September 2021

Blir tvätten sträv och hård? Ta reda på hur du undviker det med dessa tips
Advertisement

När vi tar hand om tvätten bör vi alltid vara uppmärksamma på de olika behoven hos de olika typerna av plagg: färger, material och smutsnivå driver oss då och då att använda olika tvättprogram eller produkter, och ibland känns de plagg som kommer ur tvättmaskinen, även om de är rena, sträva och hårda vid beröring. När detta händer med handdukar eller lakan är det särskilt irriterande, åtminstone vid första användningen direkt efter tvätten.

Det finns ett antal åtgärder för att undvika detta, och det handlar inte om att öka mängden sköljmedel. Läs vidare för att ta reda på mer.

Advertisement
Creativo

Creativo

Innan tvätten startas:

  • Ställ in temperaturen så att den inte är för hög. För hög värme stressar fibrerna och kan få tygerna att bli styva till slut.
  • Ställ in centrifugeringshastigheten till en lägre nivå. Det är sant att den mer intensiva centrifugeringen minskar torktiden, men den är också aggressiv mot tygerna och bidrar till att göra dem hårdare i slutändan.

Undvik alltid att utsätta kläderna för direkt solljus vid torkning, såvida det inte är de kallaste timmarna på dagen eller de svalaste perioderna på året, då strålarna är mindre starka.

Tricken för att få en mjuk tvätt utan sköljmedel

  • Ättika under tvätt: för alla icke-känsliga tyger är det möjligt att då och då använda lite ättika istället för sköljmedel genom att hälla det direkt i tvättmaskinsfacket. Ättika kan lösa zinksalter och aluminiumklorid, vilket eliminerar smuts; den har antibakteriella egenskaper och löser upp ackumulering av tvålrester från tygernas fibrer, vilket innebär en renare, sanerad, väldoftande och mjuk tvätt. Annars går det också bra att hälla 120 ml ättika i sköljmedelsfacket innan sköljningen.

Alternativt kan du använda det för att förtvätta för hand: häll ett glas i två liter vatten i en balja, lägg i tygerna och låt dem ligga i över natten innan du fortsätter med en vanlig tvätt, helst med Marseilletvål.

  • Ättika efter tvätt: lägg plaggen i en balja med varmt vatten där du har hällt i en kopp ättika (du kan också öka mängden ättika om du inte är rädd för att skada tygerna). Låt dem ligga i under 20 minuter och lufttorka sedan. Detta hjälper till att lösa upp eventuella ansamlingar av alkaliska tvålar mellan tygernas fibrer, så att de sträcker sig och känns mjukare vid beröring. Den obehagliga lukten försvinner snabbt, men du kan lägga till några droppar eterisk olja (särskilt om det handlar om lakan).
  • Citronsyra: detta ämne verkar mot kalksten och klarar av att göra vattnet mindre hårt, och det minskar också alkali i tvättmedel. Lös det sedan i varmt vatten (50 gram i en halv liter vatten, men du kan öka mängderna genom att använda proportionerna 1 till 10) och häll det i tvättmedelsfacket när du startar tvätten.

Har du något favorit-trick för att få den perfekta tvätten?

Advertisement