Känner du inte för att städa? Prova att ändra på några vanor för att undvika långa städsessioner

av Hilda Maria Morgan

21 September 2021

Känner du inte för att städa? Prova att ändra på några vanor för att undvika långa städsessioner
Advertisement

Städning av huset är en uppgift vi inte kan fly från, och medan någon lyckas ägna all den tid som krävs för hushållsarbete för att få ett ständigt felfritt hem, kämpar många andra med brist på tid och vilja att städa och ordna de olika rummen regelbundet.

Även om regelbunden, grundlig rengöring är nödvändig, är det möjligt att hitta rätt kompromiss för att sporadiskt undvika att behöva tröttna för mycket: i själva verket behöver du skaffa dig en rad dagliga vanor som minskar arbetsmängden ordentligt när du väl måste städa hela rummet.

Advertisement
piqsels.com

piqsels.com

  • "En minuts"-regeln: när du upptäcker något smutsigt eller malplacerat, fundera på om det skulle ta mindre än en minut att ordna upp det. Om så är fallet, var noga med att inte skjuta upp den aktiviteten och gör det direkt. På sikt kommer det att finnas mycket färre saker kvar att göra när städdagen kommer!
  • För att städa upp på ett lugnt och organiserat sätt, ha med dig en stor korg, som en tvättkorg: fyll den med saker som ska flyttas till andra delar av huset och bestäm sedan en tid i slutet av dagen då du lägger tillbaka allt där det ska stå.
  • När du äter något utanför köket, eller packar upp och tömmer en förpackning, vänta inte med att gå tillbaka med smutsig disk och förpackningar för att slänga i köket, det ger alltid ett större intryck av ordning.
  • Ha lådor, korgar, väggförvaring i alla rum för att ordna saker som vanligtvis samlas på bord och hyllor: håll posten alltid på samma plats, tidskrifter, kataloger och liknande. Så snart dessa behållare fylls, bestäm vad du ska spara och vad du kan kasta.
  • Avgör framför allt vilka ytor som aldrig ska fyllas med olika föremål i varje rum: på golvet under en möbel eller på en annan hylla måste alltid förbli tomma, för att inte dra till sig mer röra inom några dagar.
  • Lär också barnen att plocka undan: det finns många tidsinställda eller belönade spel för att involvera dem i hushållsarbetet på ett roligt sätt, och det är en vana som kommer att vara mycket bekväm att ha när de sedan kommer bo ensamma.
  • Aldrig skor på golvet: de är bland de saker som ger störst intryck av försummelse. Använd åtminstone en korg eller ännu hellre en gör-det-själv lösning för ett öppet skoställ där du kan placera dem när du tar av dem.
  • På morgonen, släta ut täcket i sängen: även om du inte ordnar till det perfekt ger utslätningen av lakan och täcken omedelbart ett intryck av ordning.
  • Om du råkar se viktiga föremål som nycklar, dokument, plånböcker och liknande som tankspritt lagts någonstans i huset, vänta inte med att lägga tillbaka dem på den vanliga platsen: det undviker massor av oro och slöseri med tid.
  • Ha en trasa för att snabbt kunna rengöra handfatet (särskilt i badrummet, men också i köket), torka enkelt av det efter användning på morgonen och kvällen. När det är dags att tvätta det kommer det endast ta en liten stund.
  • Kom också ihåg att lufta de mest använda rummen i huset varje dag: ren luft gör alla miljöer mer beboeliga och trevliga.

Vilka är dina ständiga städvanor?

Advertisement