Ampellilja: lär dig hur man odlar denna växt även om du inte har gröna fingrar

av Hilda Maria Morgan

23 September 2021

Ampellilja: lär dig hur man odlar denna växt även om du inte har gröna fingrar
Advertisement

På engelska är den känd som spindelväxten (spider plant), men ampelliljan har faktiskt många olika namn i varje område: varför? Eftersom den är mycket utbredd, egentligen lite över hela världen, med tanke på den extremt enkla odlingen, vilket gör att den ofta betraktas som en växt även för dem utan gröna fingrar.

Med långa blad, med vita och gröna ränder, är Chlorophytum elatum (detta är dess vetenskapliga namn) en mycket dekorativ art och var bland dem som studerades av NASA i förhållande till deras förmåga att eliminera toxiner från luften i slutna utrymmen. Ta reda på hur man odlar denna växt inomhus nedan.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

  • Exponering och temperaturer: ampelliljan älskar ljusa miljöer men inte direkt solljus och bör inte odlas vid temperaturer som understiger sju grader. För att växa frodigt föredrar den en medeltemperatur på mellan 16 och 21 grader. Detta innebär att den också kan introduceras i miljöer som badrummet eller köket, eftersom den inte nödvändigtvis behöver stå på fönsterbrädorna i solljus. De lägsta temperaturer är dessutom så låga att den passar för praktiskt taget alla hem.
  • Jord: denna växt tolererar praktiskt taget alla typer av vanlig jord, även om det alltid är bäst att ha ett väldränerat, mjukt och lättare underlag av torv. Det viktiga är att vattnet inte stagnerar runt rötterna utan lätt rinner ut ur krukan.
Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

  • Bevattning: ampelliljan bör vattnas när jorden har torkat och därför inte särskilt ofta, eftersom den är mycket känslig för rotrötning på grund av överdriven bevattning eller dålig dränering. Bevattningen beror därför på säsongens temperaturer i huset och luftfuktigheten. I hus som inte är för varma och torra kan vattningen på vintern reduceras mycket, medan det på sommaren är bäst att kontrollera växten ett par gånger i veckan.
  • Förökning och omplantering: denna växt har en hängande karaktär som gör den lämplig för odling i krukor placerade högt upp eller hängande från taket, så att skotten – det vill säga de nya växterna som växer ut i slutet av stjälkarna - finns kvar för att dekorera kring kronan, hängande i luften.

Det är just genom att ta dessa skott som det är lätt att reproducera växten: de kan odlas i vatten eller sättas direkt i jorden, även om det är bäst att sticka ner dem i jorden, vänta på att de rotar sig och bara därefter knipsa av stammen som ansluter dem till moderplantan.

När du sedan ser att moderplantans rötter har upptagit hela krukan måste du plantera om exemplaret i en större kruka.

Har du redan odlat den här växten hemma?

Advertisement