Säg hejdå till deodorantfläckar på kläderna: prova några enkla gör-det-själv trick

av Hilda Maria Morgan

21 September 2021

Säg hejdå till deodorantfläckar på kläderna: prova några enkla gör-det-själv trick
Advertisement

De flesta deodoranter lämnar lätt fläckar på t-shirts och skjortor som vi har på oss varje dag: de vitaktiga ränderna är riktigt irriterande att se och kan på sikt förstöra klädens utseende och lämna märken som är svåra att ta bort. Det är dock möjligt att agera direkt på deodorantfläckarna för att få dem att försvinna på ett effektivt sätt, med hjälp av några gör-det-själv lösningar, när en enkel tvätt i tvättmaskinen inte verkar lösa problemet.

I hemmet kan vi lätt hitta de ämnen eller material som kan vara användbara i detta avseende, läs vidare för att ta reda på hur du tar bort deodorantfläckar från dina kläder.

Advertisement
Creativo

Creativo

För vilken typ av fläckar som helst är det alltid viktigt att agera snabbt, och de som orsakas av deodoranter är inget undantag: så om du upptäcker dem när du tar av dig kläderna som burits under dagen, skulle det vara bra att ingripa omedelbart.

På nya fläckar:

Blöt och vrid ur en handduk så att den förblir väldigt våt men inte droppar av vatten, och häll en droppe diskmedel på den, gnid sedan på handduken på den platsen så att det skapas ett lätt skum. Med den intvålade delen tryck på fläcken, gnugga bara lite tills du ser att den försvinner, skölj då och vrid ur handduken väl, använd sedan de våta delarna (ingen mer två) för att dutta och ”skölj” den delen av klädesplagget som du just har rengjort. Låt lufttorka, utan att använda en hårtork eller utsätta tyget för direkta värmekällor.

På nätet finns också rådet att gnugga nylonstrumpor (strumpbyxor) på deodorantfläckarna som har bildats på färgade kläder, för att effektivt ta bort de mest uppenbara resterna och sedan fullfölja med en vanlig tvätt.

Om fläckarna är äldre kan du prova ett antal andra åtgärder: Med diskmedel: häll en droppe direkt på fläcken, gnid försiktigt med en fuktig tandborste och fortsätt sedan med normal tvätt.

  • Med diskmedel: häll en droppe direkt på fläcken, gnid försiktigt med en fuktig tandborste och fullfölj sedan med en normal tvätt.
  • På vita kläder (inte om tygerna är mycket känsliga) kan du också prova en blandning av vatten och citronsaft som gnids direkt på fläcken, låt verka i 30-60 minuter och fortsätt sedan med en vanlig tvätt.
  • Ett vatten- och ättikabad under en timmes tid (även genom att bara blöta fläcken), sedan borstar du fläcken med en gammal tandborste och lägger plagget i tvättmaskinen.
  • Bikarbonat: blanda 60 gram bikarbonat med samma mängd vatten i en skål tills du har en homogen pasta. Applicera direkt på fläcken och låt det verka i minst en timme. Gnid sedan plagget försiktigt för hand och skölj noggrant.
  • Väteperoxid: du kan sänka ned plagget eller också bara låta den nedfläckade delen förbli nedsänkt i lite väteperoxid. Låt det stå i minst en halvtimme, gnid sedan fläcken med en gammal mjuk borste. Du borde se att den långsamt försvinner. När fläcken är borta, skölj noga.

Har du någonsin provat dessa huskurer för deodorantfläckar på kläder?

Advertisement