Krympte ulltröjan efter tvätten? Försök att återställa den med ett enkelt trick

av Hilda Maria Morgan

09 September 2021

Krympte ulltröjan efter tvätten? Försök att återställa den med ett enkelt trick
Advertisement

Det finns hushållsolyckor som kan hända vem som helst, förr eller senare, särskilt när det gäller tvätt. En som man helst inte vill vara med om är att en ulltröja i perfekt skick krymper ett par storlekar i tvättmaskinen. I de allvarligaste fallen, det vill säga när plagget av misstag har tvättats med en annan kategori plagg vid för höga temperaturer och med en olämplig tvätt-cykel, kan tröjan bli riktigt förminskad och fibrerna blir "kokta", tovade och härdade till den punkt att den inte kan återställas.

Men när situationen inte är så farlig finns det ett knep att prova för att försöka återställa den och få den att återfå sin ursprungliga storlek. Läs vidare för att ta reda på hur.

Advertisement
Breibeest/Flickr

Breibeest/Flickr

Här är en metod att prova:

  1. Fyll en stor balja, ett badkar eller ett handfat med ljummet vatten, tillsätt sedan två matskedar sköljmedel (eller alternativt ett specifikt tvättmedel för ull; om du inte har något hemma kan du också prova med babyschampo eller babybalsam).
  2. Lägg i tröjan i vattnet och låt stå i 10-20 minuter. Vanligtvis låter man inte ull ligga i så länge eftersom det förlänger fibrerna, men i det här fallet är det just det som kommer hjälpa dig att återställa tröjan.
  3. Låt allt vatten med tvål strömma ut och lämna tröjan i baljan/badkaret.
  4. När det är tomt på vatten, tryck tröjan mot väggarna för att krama ur överflödigt vatten. Du bör inte skölja tröjan med rinnande vatten, du bör heller inte vrida plagget för att krama ur det. Vad som istället hjälper för att bli av med allt återstående överflödigt vatten är att lägga tröjan på en handduk och sedan rulla ihop dem tillsammans, tryck så att den torra handduken absorberar vattnet.
  5. Rulla försiktigt ut tröjan igen och dra den åt olika håll för att den ska få tillbaka sin ursprungliga form: du behöver sträcka ut ullfibrerna som har packats ihop och sammanflätats, för att återställa plagget.
  6. Lägg tröjan platt på en korkbräda, håll den på plats (väl spridd och utsträckt, så som den naturligt borde vara) med häftstift. Du kan alternativt prova på en träyta, eller också på en yta täckt med en handduk, men då kommer du behöva använda tunga föremål för att säkra tröjan så att den stannar i önskat läge och inte krymper ihop igen.
  7. Låt den torka helt, långt från direkt solljus och för nära värmekällor.

Har du någonsin provat denna metod med någon förstörd tröja?

Advertisement