Verkar växterna lida när du kommer tillbaka från semestern? Försök att återställa dem med dessa metoder

av Hilda Maria Morgan

27 September 2021

Verkar växterna lida när du kommer tillbaka från semestern? Försök att återställa dem med dessa metoder
Advertisement

När vi åker bort, särskilt på sommaren, kan vi inte alltid se till att någon kommer och tar hand om våra växter. Om vi ​​har en balkong och även automatisk bevattning kan vi rädda dem vid torka, men om det regnar mycket och de istället vattnas för mycket får de fortfarande allvarliga problem.

Oftare händer det dock att de inte blöts tillräckligt och att de inte får tillräckligt med ljus om de lämnas inomhus. De möjliga fallen är alltså många, och vid återkomst från semestrar är det ibland nödvändigt att söka efter åtgärder. Här är några användbara tips för att ta hand om försummade växter

via The Guardian

Advertisement
Creativo

Creativo

Om plantorna inte har vattnats tillräckligt:

Deras löv har i allmänhet ett hopskrumpet och torrt utseende, jorden är hård och torr: om det inte är för sent behöver du frigöra diskhon eller badkaret, placera en hink eller en stor balja fylld med vatten och låt krukan stå i under en halvtimme. Ta sedan bort hinken eller baljan efter att du tömt dem och låt bara krukorna med växterna stå kvar i diskhon eller badkaret, så att vattnet rinner ut under den tid som behövs.

I det här fallet, placera inte plantorna direkt i solen igen (om den fortfarande är mycket starkt), och kontrollera dem varje dag, se till att vattna dem lätt så snart jorden börjar torka tills du ser konsekvent tecken på återhämtning.

Om växterna har fått för mycket vatten:

Då kommer de istället ha en hängande hållning, som om de saknade styrka. I allmänhet verkar bladen eller stjälkarna mörkare än normalt, och framför allt finns det vattenstagnationer: för mycket vatten i krukan eller på krukfaten, som inte har absorberats och fortsätter att blöta rötterna. Det är nödvändigt att agera mycket snabbt och kontrollera rötternas skick, vilka kan ha ruttnat. Om så är fallet, alltså om de är mjuka och mörka och flagnar vid beröring, finns det inget att göra. Om, å andra sidan, detta tillstånd endast gäller en del av rötterna och inte på ett sådant sätt att det har förstört dem helt, eller att den ruttnande processen ännu inte har börjat (utan endast hängande hållning och mycket blöt jord), då kommer det vara nödvändigt att plantera om växten med ny torr jord, knipsa eventuellt av några kvistar eller blad (med steriliserad sax) så att rötterna behöver "arbeta" mindre för att ge näring åt växten.

Om växten har utsatts för för mycket ljus:

Bladen blir brända eller har gula eller vita fläckar, som om de hade missfärgats. Dessutom blir de sköra och uttorkade vid beröring medan jorden blir kompakt, torr och hård. Det är då nödvändigt att vattna rikligt och ta bort de brända eller döda delarna med en sax. Flytta växten till en mer skyddad plats från solen (men inte för mycket, den måste fortfarande vara ljust), och hjälp den vid behov också att hålla sig återfuktad genom att ordna ett krukfat med lättklinkerkulor som alltid fylls med en eller två fingrar vatten för att öka luftfuktigheten runt växtens krona.

Om växten däremot har varit på en för mörk plats:

Bladen blir bleka och de nya kommer att vara små. De nya stjälkarna är tunnare och svagare, de hänger ofta ner eller sträcker sig mot den enda punkten där den kunnat ta emot ljus. I vissa fall blir bladen gula och faller, och växten producerar knappt några blommor. Det enda du behöver göra är att flytta växten mer mot solen, men det hjälper också mycket (och detta ska göras varje gång plantornas blad är täckta med för mycket damm eller smuts) att damma bladen: gör det med torra, mycket mjuka tygtrasor, eller som mest fuktade endast med vatten.

Advertisement