Förbered strandat trä till dina projekt: du kan enkelt rengöra och desinficera det hemma

av Hilda Maria Morgan

29 Augusti 2021

Förbered strandat trä till dina projekt: du kan enkelt rengöra och desinficera det hemma
Advertisement

Strandat trä är en vacker naturresurs med vilket det går att utföra fantastiska gör-det-själv projekt: från de minsta dekorationerna till skapandet av riktiga inredningstillbehör, idéerna för att kreativt utnyttja det finns i massor.

Det är dock träslag som samlas från en fuktig livsmiljö efter att ha varit i saltvatten en längre tid: såvida det inte är riktigt torrt är det därför troligt att det inte är helt rent och att det kanske till och med avger dålig lukt. För att förbereda det ordentligt inför användning till olika projekt behöver det rengöras och desinficeras, och du kan enkelt göra detta hemma.

Det är dock värt att komma ihåg att insamling av trä på stränder endast är tillåten under vissa förutsättningar som de enskilda kommunerna föreskriver (som, i vissa fall, direkt efter en storm).

Tutorial via aprettyfix.com

Tutorial via aprettyfix.com

Vad du kommer att behöva:

En mjuk pensel eller borste
En tålig och rymlig balja
Bikarbonat (eller tvättsoda)
Blekmedel

Hur man rengör och desinficerar strandat trä:

  1. Rengör varje träbit med penseln genom att ta bort sand och andra typer av smuts.
  2. Fyll baljan med vatten och sänk ner träbitarna i den, häll sedan i tvättsodan. Cirka 300 gram behövs för var 4e liter. Tvättsodan kommer att ha en bleknande effekt på träet, men inte för stark.
  3. Låt det stå och dra i 12 timmar, upp till max 24 timmar om det behövs. Vattnet kommer att färgas rött på grund av tanninet som finns kvar i träet.
  4. Töm baljan och skölj varje gren under rinnande vatten.
  5. Låt träet torka, det kan ta från 12 till 24 timmar beroende på storlek. Det är bäst om det torkar utomhus, men kom ihåg att om det står i solen kommer det att ljusna ytterligare.
  6. Fyll baljan med vatten igen, sänk ner träet och häll även i blekmedlet, cirka 250 ml var 4e liter. Det kommer att behöva dra i 12 timmar. Om du vill att det ska bli ljusare, låt det ligga i under 24 timmar. För att se till att det stannar under vattnet istället för att flyta upp till ytan kan du lägga några tunga stenar på det.
  7. Töm baljan, skölj varje bit och låt dem torka över natten eller 24 timmar. Bäst är om du lämnar grenarna i solen, på en torr plats även under en veckas tid, speciellt om du vill att de ska bli väldigt ljusa.

Om det skulle finns några ojämnheter kan du ta hjälp av sandpapper, och så är dina strandade trä-delar redo att arbetas med. För mer information, klicka här

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Projekten är oändliga, och du kan också måla träbitarna som du vill.

Pinterest

Pinterest

En mycket fin hylla, av en stor bit strandat trä.

Pinterest

Pinterest

Ramar är bland de mest populära projekten.

Pinterest

Pinterest

Denna väggklocka är också väldigt söt.

Skulle du vilja skapa föremål av strandat trä?

Advertisement