Olivträd i kruka: tips för att odla denna ädla växt också på balkonger och terrasser

av Hilda Maria Morgan

04 September 2021

Olivträd i kruka: tips för att odla denna ädla växt också på balkonger och terrasser
Advertisement

Bland de mest representativa växterna från Medelhavsområdet har vi utan tvekan olivträdet, en växt som har flera olika symboliska och heliga betydelser i olika kulturer, som dekorerar trädgårdar, parker och landsbygd på ett oefterhärmligt sätt. Detta lilla och mycket långlivade träd är inte bara uppskattat för sina frukter, utan har också ett obestridligt prydnadsvärde, med sin eleganta hållning (om korrekt beskärning utförs) och de silverfärgade bladen.

Även om trädet visar sin bästa sida när det odlas i öppen mark, kan det också odlas i stora krukor, som verkligen är dekorativa på balkonger, terrasser eller till och med stigar och stenbelagda områden i en trädgård. Ta reda på några användbara tips om hur du kan njuta av olivträdens skönhet även i krukor.

Advertisement
Tjeerd Wiersma/Flickr

Tjeerd Wiersma/Flickr

När du planterar olivträdet i krukan, sänk ner det i en stor balja med vatten (rumstempererat) i ett par timmar eller mer, och täck det sedan med jord. Denna operation kan utföras i slutet av vintern, när det inte längre finns någon risk för nattfrost. Men även senare eller under slutet av sommaren (på de hetaste platserna) kan man fortfarande våga satsa, där trädet fortfarande har tillräckligt med tid på sig att slå rot och förbereda sig för vinterkylan, särskilt om den hålls i ett skyddat läge.
Exponering: dessa är växter som älskar trädgårdens eller terrassens soligare platser.
När det gäller bevattning, när den väl är planterad kommer den behöva vattnas ganska frekvent under de tidiga stadierna, för att gynna utvecklingen av rotsystemet, och i alla fall på sommaren och under de varma månaderna, men mindre resten av året. Men i vilket fall som helst  är det alltid nödvändigt att vattna endast när jorden är torr, eftersom dessa medelhavsväxter fruktar vattenstagnation och snarare är ganska motståndskraftiga i perioder av torka.

Advertisement
Alessandro Augusto Lucia/Flickr

Alessandro Augusto Lucia/Flickr

  • Gödsel: olivträdet, särskilt under det första året, kan näringsberikas ett par gånger i månaden under våren.
  • Omplantering: så länge växten är ung kan den planteras om vart 3e år, var noga med att skydda rötterna väl under denna operation.
  • Beskärning: det är nödvändigt att eliminera de grenar som växer från basen eller de som kommer ut från stammen innan den första kronan av större grenar, för att låta endast dessa senare utvecklas med tiden. Växten tenderar att bete sig som en buske, så ingrip alltid för att tunna ut och hålla lövverket så "öppet" som möjligt.
Advertisement