Rostskadade verktyg? Återställ dem med en enkel gör-det-själv metod

av Hilda Maria Morgan

24 Augusti 2021

Rostskadade verktyg? Återställ dem med en enkel gör-det-själv metod
Advertisement

När ett metallföremål utsätts för luftfuktighet så oxiderar det och täcks av en rödaktig och grov patina som vi känner till som rost. Det är en oundviklig process som med tiden förstör själva föremålen, ibland till den grad att det gör dem oanvändbara eller hur som helst inverkar menligt på deras utseende.

När det gäller många verktyg och redskap som vi ofta använder som sax, arbetsredskap eller redskap för trädgårdsarbete är det bra att försöka motverka bildandet av rost så att de fungerar på bästa sätt och kan återgå till att skina som nya, och så att det går att fortsätta använda dem under lång tid, och det är möjligt att göra detta genom att använda sig av olika gör-det-själv metoder. Nedan presenterar vi en mycket enkel och billig metod till vilken du bara behöver ingredienser och material som du med största sannolikhet redan har hemma, som citron, aluminium och ättika.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

För att gå till väga med avlägsnandet av rosten behöver du utrusta dig med:

  • Aluminiumfolie
  • Sax
  • Juice från tre citroner
  • 1 flaska ättika
  • 3 matskedar bikarbonat
  • En skål, helst av glas och med höga sidor
  • En tygtrasa och / eller en mikrofiberduk

Advertisement
Ivan Radic/Flickr

Ivan Radic/Flickr

Så här går du till väga för att ta bort rosten:

  1. Skär ett tiotal bitar aluminiumfolie och lägg dem i skålen.
  2. Pressa citronen väl och häll saften över folien.
  3. Efter några minuter, ta aluminiumbitarna och gnid dem över den rostiga ytan: om föremålet är täckt med få rostfläckar kan detta steg vara tillräckligt för att ta bort dem.
  4. Om du inte märker någon förbättring häll ättikan i skålen, om du föredrar töm den först på citronsaften.
  5. Sänk ner föremålen som ska rengöras så att de förblir helt täckta och vänta mellan 3 och 6 timmar, även över natten om det skulle behövas. Ättikans surhet löser vanligtvis upp vilken typ av rostuppbyggnad som helst, och ibland behöver du bara gnugga lätt för att ta bort den helt.
  6. Om du måste gnugga, ta hjälp genom att sprida bikarbonat på en torr tygtrasa och gnid över ytan som ska rengöras, använd sedan en annan torr tygtrasa för att ta bort eventuellt kvarvarande bikarbonat och rost som precis har lossnat.

Har du en favoritmetod för att ta bort rost?

Advertisement