Vintagelakan och dukar som blivit gula? Ta reda på hur du tar hand om det

av Hanna Birgitta Nilsson

22 Augusti 2021

Vintagelakan och dukar som blivit gula? Ta reda på hur du tar hand om det
Advertisement

Fina snören, gammalt bearbetat linne eller bomullslakan, fint broderade dukar: oavsett om det är ärvda föremål eller som är uppgrävda på någon marknad, har dessa typer av hushållslinne från det förflutna en outtömlig charm som är trevlig att bevara. Med tiden tenderar dock dessa tyger att gulna och när det gäller att visa upp dem är de inte så vackra som de en gång var.

Det finns en rad försiktighetsåtgärder som det därför är bra att följa för att tvätta dem och försöka bevara deras skönhet så länge som möjligt, upptäck dem genom att läsa nedan.

Advertisement
Creativo

Creativo

Innan du börjar att tvätta dem, är det nödvändigt att undersöka dem noggrant: servetter, handdukar, lakan och andra typer av tyger för hemmet måste analyseras i solljus eller i annat kraftfullt ljus, för att ta reda på om det finns slitna punkter, små hål eller andra problem. Om det finns broderier måste du se till att de inte bleknar i tvättmaskinen och om tyget verkar för ömtåligt behövs specialtvätt.

Om de är mycket smutsiga är det bäst att förbehandla tygerna genom att blötlägga dem i varmt vatten i cirka 20 minuter eller mer. Gå sedan vidare till handtvätt med varmt vatten och lite tvål, som är skonsamt och fosfatfritt. Skölj med kallt vatten. Om plagget har blivit gult, använd ett mått med blekmedel.

Vid fläckar finns det en större chans att få bort dem helt om de är nya fläckar, annars kanske du bara kan bleka dem. Välj i alla fall produkter utan klor, och använd aldrig blekmedel, vilket är mycket aggressivt och förstör fibrerna snabbare.

Det finns de som älskar att använda citrontricket: det består i att pressa saften direkt på fläckarna, gnid sedan lite grovt salt över det och låt det torka i solen. Du måste skölja tyget därefter med kallt vatten och låta det torka igen.

När du behöver stryka, gör det medan plaggen fortfarande är något fuktiga med försiktiga rörelser. De broderade måste strykas på med broderiet nedåt.

Har du provat dessa effektiva åtgärder för att rengöra dina vintage -tyger?

Advertisement