Ta bort fläckar från kökshanddukar med enkla huskurer

av Hanna Birgitta Nilsson

19 Augusti 2021

Ta bort fläckar från kökshanddukar med enkla huskurer
Advertisement

Ett av redskapen som vi alltid har redo i köket är handdukar som är praktiska vid tusen olika tillfällen: vi använder dem inte bara för att rengöra, polera och torka, men de kan bli underlägg, krukhållare och lock.

De vackraste, som kanske är minnen från vissa resor eller inköp som vi bryr oss om, försöker vi att inte smutsa ner så länge de är i utmärkt skick. När de istället är fläckiga p.g.a. något ämne som är svårt att ta bort beklagar vi oss. Ta reda på hur du kan försöka få dem att se bra ut igen med enkla huskurer.

Advertisement
Creativo

Creativo

Även i detta fall kommer Marseille -tvålen till nytta, och den kan användas på två sätt:

Med diskmedel och tvättsoda: koka en gryta med vatten, ta bort den från värmen och lös upp två matskedar Marseille tvål och tillsätt sedan en matsked tvättsoda och en tesked diskmedel. Rör om och doppa kökshanddukarna och låt dem stå tills grytan svalnat. Skölj sedan normalt.
Med ättika: efter att du kokat vattnet löser du upp en handfull Marseille -tvål i den och sänker kökshanddukarna och låter det sjuda på svag värme i 15/20 minuter. Låt det sedan svalna och skölj.

Men om du vill behandla specifika fläckar:

  • Vin: blanda tre delar väteperoxid och 1 diskmedel i en liten skål och gnid allt på fläcken med hjälp av en tandborste så snabbt som möjligt. Låt verka i minst 20 minuter (men ännu mer), skölj sedan bort så mycket av blandningen som möjligt och skölj sedan först med varmt vatten.
  • Kaffe: om fläcken nyss har producerats, försök att dutta så mycket som möjligt med en torr trasa, sänk sedan ner fläcken som i varmt vatten med en halv tesked diskmedel och 1 matsked ättika, låt det verka i 20 minuter. Skölj med varmt vatten. Om ränder kvarstår, torka av med en svamp fuktad med alkohol.
  • Såser: även för dessa fläckar kan väteperoxid eller ättika vara användbart och alternativt att hällas på fläcken (även utspätt med vatten) och låt verka i några minuter innan det försiktigt gnids och sköljs.

Bra jobbat!

Advertisement