Uppdatera och parfymera garderoben med gör-det-själv-metoder för att få bort stanken

av Hanna Birgitta Nilsson

19 Augusti 2021

Uppdatera och parfymera garderoben med gör-det-själv-metoder för att få bort stanken
Advertisement

Alla slutna utrymmen i ett hem kan lätt utveckla dålig lukt, från rummen till möblerna. Att ha en dålig lukt instängd i garderoben eller i lådorna där vi förvarar våra kläder eller tyger som används i hela huset är dock inte trevligt, eftersom alla tyger tar upp den doften.

Skåpen bör faktiskt öppnas och luftas regelbundet, men ibland glömmer vi det och i vissa fall är det inte ens helt effektivt. Det finns dock ett antal knep och åtgärder som kan vara användbara för att få bort dålig lukt och sedan hålla skåpen väldoftande länge. Ta reda på några av de mer praktiska knepen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Töm garderoben och låt tygerna inuti åtminstone vädras, eller ännu bättre, tvättas och torkas naturligt. Under tiden rengör du insidan av skåpet med ättika. Detta har utmärkta svampdödande egenskaper, så genom att blanda ättikan med vatten i lika stora mängder kan du torka insidan av skåpet för att ta bort mögel. Använd bara en lite fuktig trasa och låt sedan dörrarna stå öppna tills allt är helt torrt. Alternativt kan du också använda varmt vatten med två matskedar bikarbonat (och några droppar eterisk olja efter smak). Okokt ris: orsaken till mögel som ger dålig lukt är luftfuktigheten som ackumuleras i dessa slutna utrymmen, som bör vädras regelbundet. Användningen av till exempel okokt ris, hjälper dock till att bekämpa det. Du kan förbereda påsar och hänga dem inuti skåpen eller placera dem på hyllorna. Och du kan också lägga i några droppar eterisk olja som ger en frisk och behaglig doft.

  • Lavendelpåsar är bland de mest traditionella och populära lösningarna: de torkade bladen och blommorna på denna aromatiska växt har en mycket behaglig och varaktig doft.
  • Bikarbonat kan också användas för att fånga dålig lukt, lägg det i en liten skål eller i bomullspåsar, det är alltid möjligt att tillsätta några droppar eterisk olja efter smak.

Hur föredrar du att parfymera dina garderober?

Advertisement