Känner du inte för att stryka lakan? Du kan undvika veck med några enkla knep

av Hanna Birgitta Nilsson

19 Augusti 2021

Känner du inte för att stryka lakan? Du kan undvika veck med några enkla knep
Advertisement

Att hitta lust och tid att stryka tvätten är ibland riktigt svårt, särskilt när det är väldigt varmt och du verkligen skulle göra allt för att hålla dig borta från strykjärnet. Kanske behöver man i vilket fall stryka lite mer eleganta plagg som skjortor och dylikt, men när det kommer till lakan finns det andra saker som man kan tänka på för att slippa att stryka dem.

Läs vidare för att ta reda på hur du undviker att stryka lakan.

Advertisement
Creativo

Creativo

Du måste börja vara uppmärksam redan när du tvättar: se till att du bara fyller tvättmaskinen med lakan och tvätt som kan tvättas tillsammans och minskar antalet varv i centrifugeringscykeln. Detta kommer att utsätta tygerna för mindre mekanisk spänning, och ju mindre de gnuggar varandra, desto mindre skrynkliga blir dem slutet av tvättcykeln. Även mycket höga temperaturer kan bidra till fler veck på lakanen, så när du inte känner för att stryka kan du kanske använda desinficerande medel istället för att använda en tvättcykel med för hög temperatur.

När du tar ut lakanen ur tvättmaskinen, skaka dem kraftigt för att sträcka tygerna och få bort de värsta vecken.

Det är också viktigt att hänga lakanen med försiktighet: de får inte vikas över för tunna streck för då blir det märken på tyget, därför är det bättre att hänga på två linor/streck och sedan spänna lakanet med klädnypor. Det viktigaste är dock att alla lakan hänger utan att överlappa varandra, så att det är tyngdkraften som sträcker fibrerna så mycket.

Ta bort dem från klädstrecket så snart de är torra, utan att lämna dem för länge, särskilt om de hänger i solen, som kan göra tyget ännu hårdare. Om du följer dessa riktlinjer borde lakanen ha väldigt få veck och om det skulle vara något veck som stör dig, stryk då snabbt bara där. 

Advertisement