Har maten bränts vid i botten av stekpannan? Ta reda på hur du rengör den

av Hilda Maria Morgan

07 September 2021

Har maten bränts vid i botten av stekpannan? Ta reda på hur du rengör den
Advertisement

Att glömma spisen på medan du går i andra tankar eller är upptagen med någon plötslig händelse kan hända vem som helst, och det är så här som en av de vanligaste olyckorna i hemmet genereras: mat som bränns vid i kastruller och pannor och skapar ett lager av förkolnad mat på botten.

Ibland verkar situationen så tragisk att stekpannan verkar oåterkallelig, men det är inte nödvändigtvis så, tvärtom. I de flesta fall är det möjligt att återställa felet: ibland verkar det sedan som om ingenting hade hänt! Läs vidare om metoderna att använda i dessa fall.

Advertisement
Edward Kimber/Flickr

Edward Kimber/Flickr

  • För behållare och fat i keramik eller rostfritt stål: bikarbonat. Strö bikarbonat på botten av stekpannan eller kastrullen, och om du istället behöver rengöra ett redskap, lägg detta i en gryta eller kastrull och strö sedan bikarbonat över det. Tillsätt vatten för att skapa en slags pasta och sprid den väl på de brända fläckarna. Låt verka i tio minuter, tillsätt sedan varmt vatten och låt koka i några minuter. Stäng av värmen, låt den svalna. Ta en icke-slipande tvättsvamp och torka bort den uppmjukade smutsen.
  • Tvättmedel i pulverform: detta är ett botemedel som fungerar på många typer av olika material, om det inte är för mycket smuts. Täck föremålet som ska rengöras med tvättmedlet, tillsätt sedan mycket varmt vatten och låt verka i en timme. Om smutsen inte verkar ha mjuknat tillräckligt för att avlägsnas, sätt på spisen och värm upp tills det kokar. Då borde du kunna rengöra utan problem. Vissa lägger också till en matsked eller två väteperoxid till diskmedlet.
  • Silikonartiklar: diskmedel. De är de enklaste redskapen att rengöra. De som motstår värme väl, mer än att bli brända kan istället få smutsringar, och ett bra diskmedel, gärna använt med varmt vatten och lite armmuskler kommer att vara mer än tillräckligt. Om det skulle behövs kan du blötlägga dem i vatten och diskmedel i en timme.
  • Ättika: om några fläckar kvarstår, häll lite ättika på dem och värm sedan upp tillsammans med ett glas vatten, på svag värme, i några minuter. Samma sak gäller om du behöver få smutsiga redskap att skina igen, de behöver då lämnas nedsänkta i blandningen som värms upp. Låt det sedan svalna lite och gnid med en tvättsvamp.
  • Om du vill använda färdiga produkter är de för rengöring av ugnen ofta mycket effektiva även för brända pannor och köksredskap, om de är av metall. Spraya bara produkten på det som ska rengöras, låt den verka ett tag och gnid sedan och skölj väl.
  • Om du också behöver få bort fet smuts kan du ta till träaska: när stekpannan fortfarande är varm, häll en halv kopp fin träaska, tillsätt lite varmt vatten och blanda så att det blir till en sorts tvål (inte för rinnig) och kan absorbera oljan.
  • Citronsyra: häll två matskedar, tillsätt kokande vatten och låt verka i minst 10 minuter (men också mycket längre), skölj sedan genom att gnid och tvätta som vanligt.

Vilken är din favoritmetod?

Advertisement