Lämnar tvättmaskinen fläckar? Ta reda på vad du ska göra för att åtgärda problemet

av Hanna Birgitta Nilsson

19 Augusti 2021

Lämnar tvättmaskinen fläckar? Ta reda på vad du ska göra för att åtgärda problemet
Advertisement

Ibland händer det att en inte alltför smutsig tvätt kommer ut ur tvättmaskinen med fläckar som inte fanns där tidigare: vad ska man göra då när det är tvättmaskinen som äventyrar tvättresultatet?

Orsakerna kan vara olika, och alla pekar på ett fel eller felaktig användning av tvättmaskinen. Det är nödvändigt att ändra vissa vanor eller kontrollera bättre vissa delar av tvättmaskinen, som kan behöva rengöras eller på något sätt åtgärdas. Läs vidare för att lösa problemet.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • tvättmaskinen finns det rester av fett, överflödigt sköljmedel eller tvättmedelsrester som inte har försvunnit från den tidigare tvätten: ibland är det, det som lämnar fläckar eller märken på tygerna. Det är då tillräckligt att torka med en trasa inuti för att ta bort den större delen av dessa rester, starta en tvätt på medelhöga temperaturer och hälla en kopp ättika i tvättmaskinen. Detta är viktigt när du använder tvätttider med låg temperatur som inte löser upp tvål väl. 
  • Emaljen av någon del av tvättmaskinen har skadats, eller så finns det rostiga hörn som kommer i kontakt med tvätten: i sådana fall måste den rostiga delen målas om för att täta den.
  • Kalk: vattnets hårdhet leder ibland till kalk som lämnar rester på tvätten när de blir stora. Det är därför nödvändigt att med jämna mellanrum använda produkter (inklusive gör-det-själv) som motverkar detta fenomen.
  • Vissa fläckar beror på hårprodukter, när vårt hår kommer i kontakt med tyget. Det finns faktiskt produkter som innehåller ett ämne som kallas polyquaternium, som är ett fixeringsmedel. Detta kan lämna mörka fläckar och därför är det nödvändigt att förbehandla på ett specifikt sätt.
  • För mycket sköljmedel används under tvätten: överdriv aldrig mängden sköljmedel, det kan orsaka motsatt effekt till den önskade och även lämna irriterande ränder.
  • Listen är smutsig: en gång i veckan listen kontrolleras. Smuts kan också lura i veck, och om du inte tar bort det, kommer det att överföras till dina kläder. Ju smutsigare och fuktigare de förblir, desto mer mögel kan bildas i dessa områden, med skadliga konsekvenser för vår hälsa också.
  • Om inget av fallen anges, kan det uppstå problem i rören eller i tvättmaskinens inre delar, och om du inte kan undersöka problemet själv är det alltid bättre att höra av sig till experter.
Advertisement