Har du en tygsoffa med tyg som inte är avtagbart? Ta reda på hur du rengör

av Hanna Birgitta Nilsson

17 Augusti 2021

Har du en tygsoffa med tyg som inte är avtagbart? Ta reda på hur du rengör
Advertisement

Tygsofforna, med de många tygerna, färgerna och texturerna att välja mellan, är bästsäljare. I allmänhet billigare än de i läder eller konstläder, men de har det problemet att vara svårare att rengöra, därför är det mer irriterande att hantera när de blir smutsiga och måste tvättas.

Det är dock möjligt att ta hand om dem med några gör-det-själv-lösningar och ha lite omsorg, för att hålla dem rena och doftande utan för mycket ansträngning.

Fantastic Services/Flickr

Fantastic Services/Flickr

  • Den bästa allierade är alltid dammsugaren: även om det finns fläckar att ta bort, är det första steget alltid att se till att det inte finns smuts på ytan.
  • Använd inte trasor: även bomullstrasor kan lämna lite ludd. De i mikrofiber är bättre, men för tygsoffor är det mer lämpligt att använda borstar, kanske inte med alltför hårda borst. Dessa tar inte helt bort smutsen. Och om du måste ta bort mycket djurhår kan du ta bort det genom att bära gummihandskar som du blött under kranen. Det finns dock inget som rengör såväl som en dammsugare, även om de är små: om de har borstar som är lämpliga för tyger kommer de att kunna ta bort mycket smuts, till och med göra torra smutsfläckar mindre synliga.

Hur man rengör fläckar: du måste alltid vara uppmärksam på tillverkarens indikationer för att veta om det finns produkter som bör undvikas. För mer resistenta tyger kan du prova (kanske efter test i ett dolt hörn) att använda bikarbonat för att absorbera fläckar av fet smuts och en flytande lösning av vatten och Marseille -tvål för fläckar som trängt in i tyget. I mer allvarliga fall kan du prova citronsaft eller ättika, som används endast på fläckarna. Det är ganska aggressiva ämnen som kan förstöra tygets färg.

För att ta bort dofter, å andra sidan, när det inte finns några fläckar, efter att ha dammsökt all smuts kan du strö bikarbonat på hela ytan, låt det verka i några minuter (en kvart eller mer) och dammsuga upp allt sedan. I mer allvarliga fall måste operationen upprepas, annars kan du använda nebuliseringen av ättika eller vodka.

Hur tar du hand om dina tygsoffor?

Advertisement