Ta reda på hur du använder växter för att förbättra klimatet i ditt hem och få friskare luft på ett naturligt sätt

av Hanna Birgitta Nilsson

22 Augusti 2021

Ta reda på hur du använder växter för att förbättra klimatet i ditt hem och få friskare luft på ett naturligt sätt
Advertisement

Under de hetaste perioderna under året behövs ibland fläktar och luftkonditioneringssystem, särskilt i stan. Stadsområden är i själva verket ofta flera grader varmare än områdena strax utanför: det är ett meteorologiskt fenomen som kallas värmeö, på grund av att städer är fulla av hårda ytor som absorberar värme. De flesta städer har inte tillräckligt med grönområden och träd på gatan för att hjälpa till att sänka temperaturen. Så byggnader och gator gör inget annat än att utstråla värme, och i våra hem bekämpas det med luftkonditioneringsapparater under många timmar.

Växter kan hjälpa: både att skydda mot solens strålar med lövverk och skapa sval skugga, och som ett resultat av den så kallade evaporotranspirationen, det vill säga mängden vatten som passerar från marken i luften genom växterna och avdunstning, direkt från marken. Naturligtvis kan inte krukväxter ha samma effekt som träd har ute, men de kan hjälpa till att minska förbrukningen och under tiden också rena luften inomhus.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Vertikala trädgårdar och gröna väggar är en lösning som kan övervägas i urbana sammanhang. De är vackra att titta på och de som är installerade på utsidan av byggnader (kanske till och med på en balkong) kan sänka temperaturen på sommaren och skydda mot kyla på vintern, samt delvis absorbera yttre buller.

 Vertikala trädgårdar och gröna väggar

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Det finns buskar som kan odlas i krukor, lämpliga för att skapa ett grönt, vackert och fräscht skydd, även på balkonger och terrasser. Beroende på exponering och klimat i området är det därför bra att läsa om de arter som kan odlas på balkongen för att dekorera och dra nytta av ett naturligt skydd.

 

Pinterest

Pinterest

Hemma kan du alltså dra fördel av många växter som är lämpliga för att odla inomhus, lätta att sköta och vackra att se på, till exempel gullranka, som till och med kan bli en "gardin" som filtrerar solljuset på ett naturligt sätt som du kan se på bilden.

Sedan kan dracena, ormbunkar, guldplamfilodendron, fönsterfikus, aloe vera och flera andra växter som ofta nämns som de bästa för att rena luften i huset också ha denna extra nytta. för vårt välbefinnande. Det uppskattas att korrekt användning av växter på kontor kan sänka temperaturen så mycket som fem grader, och ångan som frigörs från dessa hjälper också att hålla luftfuktigheten inom de föreslagna värdena på 30-60%, vilket också hjälper till exempel att förhindra att ytor som trä torkar ut för mycket och spricker.

Så är det inte värt att hitta de mest lämpliga växterna för våra hem?

Advertisement