De mest användbara tipsen för bevattning av växter under semestern

av Hilda Maria Morgan

07 September 2021

De mest användbara tipsen för bevattning av växter under semestern
Advertisement

Alla som bryr sig om hemmaodlade växter ser alltid till att ta hand om dem, även när man är borta på semester. Det är dock inte alltid möjligt att be om hjälp från vänner som kommer och vattnar växterna, och det finns inte heller något sätt att installera ett automatiskt bevattningssystem: i dessa fall är det dock möjligt att prova några alternativa åtgärder och gör-det-själv lösningar för att hjälpa växterna att överleva även när vi inte är hemma.

Flaskor som används på olika sätt, både av glas och plast, till exempel, är en bra hjälp. Ta reda på hur du skapar dessa gör-det-själv bevattningssystem nedan.

Advertisement

Med glasflaskor av vin eller öl

Med glasflaskor av vin eller öl

hometalk.com

Utrusta dig själv med en flaska och en spik eller ett spetsigt föremål: efter att du har tagit bort resterna av drycken från insidan av flaskan, gör ett hål i mitten av korken eller metallocket, tillräckligt stort för att vatten ska kunna passera. Fyll flaskan med vatten och stäng den ordentligt med locket, vänd den upp och ner och sätt in den med halsen nedåt i växtens jord. Se till att vattnet rinner ut och att jorden inte skapar en plugg i hålet.

Advertisement

Med plastflaskor

Med plastflaskor

Natural Ways/YouTube

Plast- eller mjölkflaskor kan användas i större krukor eller också i någon större rabatt. I det här fallet behöver du bara göra hål längs hela flaskans kropp, och på botten, gräva ner den med flaskhalsen uppåt (alltså rakt stående, med botten inuti jorden) och fylla den med vatten, slutligen stäng korken.

Vattnet kommer långsamt att rinna ur hålen ut i jorden, och växterna kan därmed överleva i ungefär en vecka. Det viktiga är att inte lägga flaskan för nära stjälken, eftersom det helt säkert skulle förstöra rötterna, därför är det en metod som inte fungerar i små krukor.

Med en tråd

Med en tråd

Midwest Media Productions/YouTube

Placera en skål eller hink full med vatten på en högre punkt än krukväxten som ska vattnas, trä sedan in änden av ett snöre (en remsa bomullstyg går också bra) inuti (blockera den i botten med en vikt), och den andra änden träs in i krukväxten.

Blöt hela tråden/tygbiten så fortsätter den att långsamt leda vatten till jorden. Det finns också de som använder den här metoden med stora hinkar (gärna täckta med gasväv), placerade på en pall och med många band eller trådar som leder vattnet till flera krukor arrangerade runt omkring pallen.

Om du bara ska vara borta några dagar räcker det att vattna växterna väl en eller två dagar före avresa och lämna ett krukfat med två eller tre fingrar högt vatten. Det kan också vara till hjälp att ordna lättklinkerkulor i krukfatet, blöta dem med vatten och lämna åtminstone en cm vatten: de kommer långsamt att släppa ut vattenånga som stiger mot växterna.

Dessutom, plastpåsar (eller också den övre delen av stora plastflaskor, för små krukor), som används som en "kupol" som skapar ett slags växthus och behåller luftfuktigheten. De måste placeras på ett sådant sätt att luften också passerar mellan bladen, stäng alltså inte igen dem helt eller gör eventuellt hål i dem.

Har du någonsin provat dessa åtgärder?

Advertisement