Eliminera problemet med flugor i huset med hjälp av dessa köttätande växter

av Hilda Maria Morgan

05 September 2021

Eliminera problemet med flugor i huset med hjälp av dessa köttätande växter
Advertisement

Under flera månader varje år kämpar vi mot förekomsten av flugor, bananflugor och myggor i hemmet, och även om kemiska åtgärder är de mest effektiva för att eliminera problemet, kan de orsaka skador på hälsa och miljö. Men det finns också gröna alternativ, till exempel de olika gör-det-själv botemedlen baserade på naturliga ämnen eller till och med växter: inte växter som håller insekterna borta med sin lukt, utan växter som faktiskt kan äta dem.

Det handlar om några typer av köttätande växter som också kan odlas inomhus, och som är ganska lätta att ta hand om. Ta reda på vilka det handlar om genom att läsa vidare.

Advertisement

Venus flugfälla

Venus flugfälla

piqsels.com

Denna växt (Dionaea muscipula) ursprungligen från de subtropiska områdena i södra USA, har platta och breda löv, täckta inuti med "känsliga" hårstrån som, när de berörs av en insekt som landar på dem, driver växten att stänga igen bladen om det, som käftarna på ett rovdjur. När den fångade insekten väl är inne i fällorna utsöndrar växten matsmältningsenzymer för att döda sitt byte och göra det flytande.

I allmänhet är myggor för lätta för att stimulera bladens reaktion, men det finns också mindre växter som har utvecklat ”mini-fällor" som kan fånga även dessa små insekter. Du bör dock undvika att vidröra dem eller stimulera fällorna manuellt.

Den behöver fuktig jord, så under de varmare perioderna låt den stå på ett krukfat med ett finger högt vatten. Den tål kalla temperaturer, även under 10 °, men föredrar ett varmare klimat.

Advertisement

Nepenthes distillatoria

Nepenthes distillatoria

Pixabay

På engelska är den känd som Pitcher Plant, på grund av dess form som liknar en kanna: det är just i den "påsen" (det gäller modifierade blad) som insekter fångas. Flugor och andra djur lockas faktiskt till en nektar som utsöndras av växten, precis på kanten och inuti fällan, på så vis de slinker de in i denna hals, de halkar och faller till botten där de drunknar. Sedan utsöndrar växten matsmältningsenzymer och äter sitt byte.

De behöver i allmänhet en temperatur på mellan 15 ° och 25 °, bra belysning och hög luftfuktighet. Det finns också några bergarter, som är svårare att odla, men som i allmänhet inte är lätta att hitta på marknaden.

Vattenbläddra (Utricularia vulgaris)

Vattenbläddra (Utricularia vulgaris)

Commons Wikimedia

Detta är en vattenväxt, alltså lever den i dammar, mindre sjöar och vattenträdgårdar. Detta är en mycket seg och lättodlad växt: den vill ha en botten med torv och kvartssand, och sällskap av några andra vattenväxter.

Med sina små tomma påsar fångar och konsumerar den olika insekter men också maskar och larver: dessa påsar har en slags fäll-dörr täckt med borst, och när djuren kommer i kontakt med dem öppnas fällans dörr, vattnet kommer in och strömmen trycker ner djuren i fällan. Luckan stängs sedan och insekterna blir kvar i växten, som sedan smälter dem.

Skulle du vilja odla dessa växter?

Advertisement