Vill du minska mängden avfall som produceras dagligen? Ta reda på hur du ändrar din livsstil och undviker onödigt slöseri

av Hilda Maria Morgan

10 September 2021

Vill du minska mängden avfall som produceras dagligen? Ta reda på hur du ändrar din livsstil och undviker onödigt slöseri
Advertisement

Idag är problemet med miljöpåverkan av vartenda objekt (och produktionskedjan bakom det) som vi använder dagligen en oerhört viktig fråga för vår världs hälsa, och alltså också för vår. Det finns de som har tagit detta problem till sig och försöker så mycket som möjligt att minimera produktionen av avfall som genereras dagligen.

Det är en utmaning som utmålar sig för att vara arbetsam, men den består av en rad små dagliga val som i längden gör stor skillnad. Det finns de som lyckas minska mängden plast som kastas till bara en förpackning per vecka, per månad eller till och med per år. Och samma sak gäller för många andra material som vi för det mesta slänger i soporna nästan varje dag. Läs vidare för att ta reda på mer.

Advertisement
maxpixel.net

maxpixel.net

Om vem som helst av oss gjorde ett litet experiment, skulle den bli förvånad över mängden plast som produceras på bara en vecka eller ännu mer på en månad: istället för att slänga allt i soptunnan, förbered en stor låda eller hink och släng där varje föremål och förpackning av plast som borde gått till papperskorgen. Efter några dagar blir det ett litet berg. Och sedan så finns alla andra material.

I våra garderober, lådor och förråd finns det helt säkert många gamla, trasiga eller oanvändbara föremål. Vissa kan återvinnas kreativt i hemmet eller trädgården, andra bör hittas och kasseras. Även här kan säckar och åter säckar med sopor skapas.

Sedan några år tillbaka har det dykt upp historier om människor, som kallas "Zero Waste People" (personer som producerar ”zero” skräp), som lyckas samla allt sitt skräp, som samlats över flera år, endast i en burk. För att göra detta måste de ändra sin livsstil genom att göra en rad val, till exempel de som anges nedan:

 • Vägra att köpa allt som inte är absolut nödvändigt, från shoppingkassar eller förpackning av köpta varor.
 • Använda tygpåsar för shopping, på marknaden eller i butiker.
 • Använda hållbara flaskor för varje dryck istället för plastflaskor.
 • Använda matlådor till lunchen på jobbet.
 • Använda återanvändbara lock (även bivaxduk) för att lagra eller transportera mat.
 • Istället för presentpapper till paketen, använda tyg eller miljövänliga lösningar.
 • Minska mängden kläder till dem man verkligen använder, göra ett noggrant och ärligt urval. Donera dem som inte används, eller förvandla dem till tygtrasor när de är för slitna.
 • Minska mängden kosmetika, hur som helst välja de som produceras av hållbara företag. Sedan finns det fasta tvålar, fasta schampon eller sådana som går att köpa i lösvikt.
 • Tandborstar, tops, sminkborttagningsmedel, bindor: för dessa och tusen andra rengörings- och hygienprodukter finns det återanvändbara eller miljövänliga alternativ. Ibland spenderar du lite mer på en bambu- eller bomullsdyna, men de håller i månader och sparar slutligen pengar eftersom de kan tvättas många gånger innan de kastas.
 • Säga nej till engångsplast samt livsmedel förpackade i plast.
 • Inga plasttallrikar och plastglas eller pappersservetter: använd porslin, glas och tyg.
 • Organiskt avfall kan bli kompost för dem med en balkong eller trädgård med blommor.

Detta är bara några av de indikationer som många personer följer för att upprätthålla en verkligt ekologisk hållbar livsstil. Det går att hitta massor av exempel och vittnesmål genom att söka efter videor och innehåll om "zero waste lifestyle".

 

Advertisement