Upptäck de mest användbara försiktighetsåtgärderna för att undvika kackerlackor i huset

av Hanna Birgitta Nilsson

15 Augusti 2021

Upptäck de mest användbara försiktighetsåtgärderna för att undvika kackerlackor i huset
Advertisement

Att hitta kackerlackorhemmet är aldrig trevligt, och även om det inte är vanligt i alla hem, är det inte heller något osannolikt. Dessa insekter, liksom myror, vägglöss m.m. som vi inte vill ha i hemmet, lockas dit av mat som de hittar i våra hem, så det är mer troligt att vi hittar dem i köket. En av de vanligaste ingångarna är rör, så en annan plats som vi kanske kan hitta dem är badrummen.

I de flesta fall gynnas förekomsten av dessa djur i hemmet av smuts och fuktighet som lätt kan dämpas.

Bill & Mark Bell/Flickr

Bill & Mark Bell/Flickr

  • Lämna inte matrester i hemmet: smulor, spår av mjöl eller annan matrester som finns kvar runt hemmet är bete för dessa och många andra insekter (till exempel myror), så man bör alltid städa väl efter att ha ätit och lagat mat. Även matrester på diskbänken eller i avloppet bör tas bort ganska snabbt för att undvika ytterligare problem. Och detsamma gäller högar med smutsig disk som ligger för länge på diskbänken.
  • Använd täta burkar och behållare för mat i skafferiet: all mat, vanligtvis torr, som inte förvaras i kylskåpet ska förvaras i speciella lufttäta behållare, till exempel glasburkar eller metallförpackningar. Det är lite tråkigt att hälla de köpta förpackningarna i dessa burkar, men förutom att det är praktiskt att undvika obehagliga överraskningar som insekter är de också mycket vackrare att se på.
  • Lämna inte soptunnan öppen: inte bara organiskt avfall, utan andra sopor ska aldrig förvaras i påsar eller hinkar som är öppna.
  • Var inte för ytlig när du rengör köket: det händer att man inte rengör alla hörn i köket ordentligt, men smutsen som glömts för länge i sprickorna gynnar förekomsten av kackerlackor.
  • Ignorera inte vattenläckor, särskilt inte i köket eller i handfatet: förutom att äta skräp måste dessa djur dricka (och det gäller lite av alla insekter, även vägglöss).
  • Undvik att skapa luftfuktighet i rummen: ventilera genom att öppna fönstren, använd avfuktare eller något botemedel som hjälper till att inte ha för mycket luftfuktighet, vilket inte bara är dåligt för hälsan utan kan gynna förekomsten av dessa insekter.
  • Använd bikarbonat: strö lite på de platser där kackerlackor troligtvis befinner sig eller har som passage, det är en stor avskräckande effekt eftersom det får dem att torka ut.

Genom att följa dessa riktlinjer är det osannolikt att du kommer att behöva bekämpa förekomsten av kackerlackor i ditt hem.

Advertisement