Klätterväxter för skuggiga områden i trädgården: upptäck några vackra och resistenta

av Hanna Birgitta Nilsson

17 Augusti 2021

Klätterväxter för skuggiga områden i trädgården: upptäck några vackra och resistenta
Advertisement

Klätterväxter erbjuder ett naturligt och mycket dekorativt skydd för väggar och stöd av olika slag, inklusive spaljéer, lusthus och olika pergolor. Vissa sorter pryder sig också med färgglada eller doftande blommor, vilket gör varje plats i trädgården vackrare.

De som är lämpliga för skuggiga områden och som har lite mer intensiv nyans är också värdefulla för att dekorera hörnen där inte många andra växter växer, vilket gör dem mer attraktiva och fräscha. Upptäck några arter att använda i de mindre upplysta hörnen av trädgården.

Murgröna

Murgröna

piqsels.com

En av de mest resistenta växterna som man kan ha i trädgården är murgröna som kan växa nästan var som helst och kräver mycket lite vård. Det finns många sorter med olika former och färger på bladen, och de speciella är lite mer känsliga, men i allmänhet fungerar det riktigt bra även i skuggan.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Hortensior kan också vara klätterväxter: det finns faktiskt två sorter som har denna vana och blommar på sommaren, och de är Hydrangea Petiolaris och Hydrangea Seemani. Den första är den som ger en rikare blomning och anpassar sig till olika klimat, och kan vara både i solen och i halvskugga. Seemani, å andra sidan, föredrar ljusare ställen även om den inte exakt utsätts för stark sol hela tiden. Men med tanke på att de är växter som älskar riklig bevattning, under stekande sol kommer de inte att hålla länge om de inte vattnas varje dag.

Holboellia

Holboellia

Commons Wikimedia

Kommer från Himalaya och heter Holboellia och på engelska kallas den korvvin, på grund av formen och färgen på dess frukter, som är långsträckta och lilaröda, som kan ätas och varmt klimat förvandlas till blommor. Upptäck denna växt!

Kaprifol

Kaprifol

maxpixel.net

En annan resistent växt som behöver vård (mestadels när det gäller bevattning) bara under det första eller högsta andra levnadsåret. Kaprifol är lämplig i delvis skuggiga områden i trädgården. Det är en av prydnadsväxterna som även tål vintrar med hårda klimat, och dess blommor kan ha väldigt olika färgkombinationer och alla är riktigt vackra. De doftar nästan alla på ett oemotståndligt sätt.

Fembladig akebia

Fembladig akebia

Pixabay

För att njuta av en prålig blomning, på våren, bör akebia vara i fullt solljus, men växten växer utan problem även i skugga och halvskugga, där den dock kommer att producera mindre blommor. Det är en art som kommer från fjärran Östern, som tål mycket hårda vintrar och måste vattnas regelbundet under de första månaderna efter plantering, men därefter minskar behovet då den även klarar en del torka.

Advertisement

Pipranke

Pipranke

Commons Wikimedia

Den på bilden är en Aristolochia elegans, som kommer från Brasilien, men det finns också andra arter. Alla arter har gemensamt att de i allmänhet älskar skugga och halvskugga och har blommor som lockar och fångar insekter inuti. De behöver riklig vattning på våren och sommaren.

Vilket gillar du bäst?

Advertisement