Grönsaksträdgård i augusti: vad finns det att göra för våra grödor innan slutet av sommaren?

av Hilda Maria Morgan

31 Augusti 2021

Grönsaksträdgård i augusti: vad finns det att göra för våra grödor innan slutet av sommaren?
Advertisement

Under augusti månad finns det fortfarande flera operationer att ta hand om i ditt trädgårdsland: även om sommaren snart är över och många av växterna redan har gett sina frukter, finns det andra som fortfarande behöver en del uppmärksamhet.

I denna fas får faktiskt flera grönsaksplantor tillbaka mer kraft, då temperaturen börjar sjunka en del och ett minimum av luftfuktighet återkommer men det fortfarande är soligt. Vid den här tiden på året kan vi därför ta hand om trädgårdslandet för att återuppliva det, även om vi glömt bort det lite grann sedan våren. Läs vidare för att ta reda på mer.

Sena jordgubbar

Sena jordgubbar

Commons Wikimedia

Även under högsommaren bör du inte glömma att vattna vissa typer av jordgubbar som senare, från slutet av augusti och under september kan återgå till att få frukt. Det kommer därför att vara nödvändigt att fortsätta att mulcha, och var fjärde vecka (redan från juli) kan marken lätt näringsberikas.

Det är också nödvändigt att eliminera alla plantor som förökat sig längs utskotten som sprider sig ut ur krukorna eller som fyller mellanrummet mellan raderna, eller så går det att plantera om dem i raderna på ett ordnat sätt, men först efter att de har rotat sig i planteringskrukor (de planteras sedan om i september). Vid den här tiden fortgår du också med att eliminera de växter som har burit frukt i två år, som i allmänhet inte producerar särskilt många bär längre.

Advertisement

Mangold

Mangold

Pixabay

Om vädret är varmt men också fuktigt fylls mangoldbladen och andra liknande bredbladiga grönsaker med en viss typ av fluga, kallad "betfluga" (pegomyia), som med tiden förstör bladen och äventyrar skörden. Växterna behöver alltså inspekteras och de drabbade bladen tas bort.

Meloner

Meloner

piqsels.com

Ibland händer det att vissa meloner under denna period har lite svårt för att nå mognad, men du kan stimulera processen för de sista frukterna genom att exponera dem bättre för solen. Befria dem från bladen eller placera dem på objekt (stenar, krukor vända uppochner eller något annat stöd) som får dem att mogna väl.

Potatis

Potatis

Pixabay

I augusti finns det fortfarande tid att skörda potatisen som inte skördats tidigare (när plantornas blad vissnar). Men innan de blir mat för maskar, gnagare eller ruttnar i marken måste du komma ihåg att flytta på jorden för att ta upp de som är kvar.

När de väl har skördats bör de placeras på ett slutet, svalt ställe, långt borta från solen och med god ventilation, eller ätas snabbt.

Paprika

Paprika

pxfuel.com

Många skördar paprikorna i augusti, när de ännu inte är helt mogna eller färgade, beroende dock på sorten. Att plocka de första paprikorna gröna stimulerar tillväxten av de andra som kommer strax efter. Det är också en bra tid att näringsberika jorden om paprikorna verkar vara för ljusa i färgen.

Advertisement

Aromatiska örter

Aromatiska örter

Pixabay

Det är sant att många aromatiska örter som rosmarin, basilika, timjan, salvia, etc. är medelhavsväxter som älskar värme, men mot slutet av sommaren tenderar de att gå in i en vilofas. För att skjuta upp denna är det därför nödvändigt att fortsätta vattna plantorna regelbundet, så att de får en mindre bitter smak. Om det finns blad eller skaft i dåligt skick är det bäst att klippa av dem och stimulera tillväxten av resten av växten.

Lycka till!

Advertisement