Coca cola som trädgårdsvård? Ta reda på hur du använder det i dina gröna hörn

av Hanna Birgitta Nilsson

10 Augusti 2021

Coca cola som trädgårdsvård? Ta reda på hur du använder det i dina gröna hörn
Advertisement

Från kampen mot bladlöss till idéer för återanvändning av flaskor: med en Coca Cola-flaska kan du vårda trädgården med många olika knep.

Mycket mer än en världskänd dryck. Förutom att den används i vissa hushållssysslor (den tar bort fläckar från toaletten och många andra ytor), är det möjligt att dra nytta av några av de andra egenskaperna för att ta hand om trädgården, eller sätt att återvinna flaskor på. Läs vidare för att få reda på några ovanliga användningsområden för Coca Cola.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

  • Mot bladlöss: dessa insekter påverkar många växter och äventyrar deras hälsa. Coca Cola innehåller ortofosforsyra (känd som E338 eller fosforsyra), ett ämne som också kan ta bort rost och bland dess ingredienser finns även socker. Socker är det som lockar insekter (inklusive bladlöss) och sedan dödar syran dem. Detta är en mycket vanlig metod, även om det inte finns några vetenskapliga studier för att stödja detta: verkar blommorna blomstra igen efter ett par veckor.
    Hur gör man? Det finns två metoder: du kan späda ut Coca Cola med halv mängd vatten, sedan måste du skaka flaskan väl så att koldioxiden försvinner, därefter sprayar du direkt på bladen med bladlöss. Det finns även de som använder coca-cola utan att späda ut.
    Det är också möjligt att tillsätta tvål som är lämplig för växter (t.ex. innehållandes kalium), vilket orsakar kvävning av skadliga insekter.
  • För att lindra klåda av insektsbett: gnugga lite dryck på huden, det lindrar obehaget som orsakas av insektsbett och verkar mot insekts saliv, vilket är orsaken till den allergiska reaktionen.
  • För bevattning: Du kan borra hål i botten av en flaska, placera den på marken bredvid växten eller hänga upp den så att den släpper ut vattnet långsammare. 
  • För att ta bort mossa från tegel: om du vill ta bort mossa från ett asfalterat område kan du använda outspädd coca-cola, sprayflaska eller hälla det direkt på växten.
  • För att påskynda komposteringsprocessen: sockret som finns i coca-cola lockar till sig mikroorganismer som utlöser nedbrytningsprocessen, och syror hjälper också!
  • Mot rost på trädgårdsmöbler och kalk på kranar och metall: coca-cola tar även bort rost och kalk, både i hemmet och utomhus.
Advertisement