Lådor som luktar instängt och mögel? Använd citroner för att få dem att lukta som nya igen

av Hanna Birgitta Nilsson

06 Augusti 2021

Lådor som luktar instängt och mögel? Använd citroner för att få dem att lukta som nya igen
Advertisement

Ibland händer det att öppna en låda och märka att den avger en dålig lukt: även om kläderna inuti den är rena får de en unken doft. Detta kan ske om det finns fukt i rummet eller om ni har tagit in ett antikt föremål eller om möblerna inte har öppnats och luftats på länge.

I dessa fall kan vi dra nytta av ett helt naturligt och billigt hushållsmedel: citroner. Både saften och skalet av dessa citrusfrukter kan i själva verket vara användbara för rengöring, agera mot alla formar av lätt mögel och sedan effektivt ge fräsch doft i lådorna.

Advertisement
Creativo

Creativo

Förutom att se till att möbeln kanske inte placeras mot en vägg som är fuktskadad ska man alltid vara uppmärksam på att lägga in kläder som är helt torra. När lådorna avger dålig lukt kan vi använda ett mycket enkelt hushållsmedel och bli av med den snabbt och naturligt. Allt du behöver är en citron.

  • Med citronsaft kan vi faktiskt rengöra insidan av möblerna. Pressa bara en citron och späd sedan saften med en motsvarande mängd vatten (du kan också späda ut den ännu mer, om du föredrar det). Det bekvämaste sättet är att använda en sprayflaska. Om du är rädd för att använda citronsaft på trä kan du rengöra med en trasa, lätt fuktad med vatten, med pyttelite mild tvål (även från Marseille) och kanske tillsätta några droppar citronolja.
  • Med citronskal (men även andra citrusfrukters) kan du istället skapa doftpåsar för att hålla dina lådor fräscha och luktfria. Du behöver bara göra skalen till remsor och torka dem i varmluftsugn i 60 °, det tar ungefär en timme. Du kan naturligtvis också använda en torktumlare. När dina skal är klara lägger du dem i bomulls- eller linnepåse. Du kan också lägga till en eller två droppar eterisk citronolja för ännu mer doftande påsar.

Har du redan använt dessa medel för att få dina möbler att lukta gott igen?

Advertisement