På väg att åka? Några användbara tips för att rengöra och tina kylskåpet ordentligt

av Hanna Birgitta Nilsson

08 Augusti 2021

På väg att åka? Några användbara tips för att rengöra och tina kylskåpet ordentligt
Advertisement

När vi planerar en semesterresa som varar mer än några dagar är det alltid bra att överväga att dra nytta av den perioden för att tina och rengöra kylskåpet och frysen noggrant. Dessa apparater borde faktiskt avfrostas minst en gång om året, och att göra det när ingen är hemma är bäst, för att inte tala om att det också minskar elkostnaderna för den period då huset står tomt.

Det är nödvändigt att tömma, tina och rengöra dessa apparater noggrant för att få dem som nya och redo att användas så snart vi återvänder från semestern. Här är några tips som kan vara användbara för att göra det snabbt och enkelt.

Advertisement
wuestenigel.com (Creative Commons 2.0)

wuestenigel.com (Creative Commons 2.0)

1.Tömning av kylskåpet är viktigt: om du kommer att vara borta en längre tid är det bra att försöka konsumera allt innan du åker, så att du kan lämna kylskåpet avstängt medan du är borta. 
2. När allt är tomt, stäng av strömmen.
3. Ta gamla trasor, handdukar eller lakan och rulla ihop dem och lägg de runt kylen så att de suger åt sig allt vatten så att det inte bildas en pöl.
4. För att påskynda processen, lägg en skål med varmt vatten i kylen, placera den på botten och stäng kyldörren. Byt vattnet ofta så att det alltid är varmt. Du kan även sätta in flera skålar. Använd aldrig vassa föremål för att skrapa bort isen: använd istället träskedar och ta hjälp av en hårtork.
5. Under tiden, ta bort hyllorna och tvätta dem: använd inte varmt vatten på de som fortfarande är kalla, annars kan de gå sönder. Du kan använda olika produkter, till och med gör-det-själv-medel som de som vi anger nedan:
Ättika: Fyll sprayflaskan med ättika och vatten (alltid bättre om det är avmineraliserat eller destillerat vatten) i lika stora delar. Ättika tar lätt bort dålig lukt och rengör även.
Marseille-tvål: späd cirka 100 gram tvål i en 1-liters sprayflaska fylld med varmt vatten. Du kan också lägga i en matsked bikarbonat och två matskedar väteperoxid, utmärkt vid mögel.
Citronsyra: lös 150 gram i en halv liter vatten. Du kan tillsätta 3-5 droppar eterisk citronolja.
6.Torka noggrant med rena trasor, och om du inte behöver starta om kylen, låt den stå med dörren öppen. Sätt annars tillbaka maten och slå på strömmen igen.

 

Advertisement