För att undvika dålig lukt i dina skor, använd dessa gör-det-själv deodoranter

av Hanna Birgitta Nilsson

04 Augusti 2021

För att undvika dålig lukt i dina skor, använd dessa gör-det-själv deodoranter
Advertisement

I stängda skor när som helst på året men även i sandaler när det är varmt och våra fötter svettas mycket är det väldigt lätt att skon börja lukta. Och om det kanske handlar om öppna skor där det har samlats lite smuts är situationen ännu mer obehaglig.

För att neutralisera dessa dåliga lukter kan du dock använda dig av några hushållsknep som är riktigt enkla att göra och som är baserade på ingredienser som vi ofta har i hemmet. Läs nedan för att ta reda på hur du gör dem.

Advertisement
thehomemadeexperiment.com

thehomemadeexperiment.com

  • Bikarbonat och eteriska oljor: Häll två matskedar bikarbonat i en liten skål och häll sen 5 droppar eterisk olja efter eget val. Blanda väl och strö det sedan inuti skorna. Bikarbonatet absorberar lukt och oljorna ger den en behaglig doft. Om du har tygbitar kan du använda cirka 130 gram bikarbonat och 10-20 droppar eterisk olja för att göra egna doftpåsar som du kan lägga i dina skor. Blanda allt, häll det i mitten av tyget och stäng sedan tygbiten med ett snöre runt så att du formar en påse. Istället för bikarbonat kan du också använda stärkelse (vanligtvis pilrot eller maranta, men även majs eller potatismjöl kan funka).
  • Kattsand: Det är ett akutmedel om du vill förhindra att dina skor avger dålig lukt i hela huset, häll bara några kiseldioxidkorn i dina skor.
Advertisement
onegoodthingbyjillee.com

onegoodthingbyjillee.com

  • Vodka och eteriska oljor: Ta en mörk flaska och fyll den med 50 ml vodka och 10 droppar av valfria oljor. Två eller tre olika kommer att behövas, och det är att föredra att minst en är tea tree, mynta, eukalyptus eller lavendel. De är de friskaste och mest balsamiska essenserna, men också de med de mest lämpliga egenskaperna för sina antimikrobiella egenskaper. Timjan och rosmarin passar också bra till dessa essenser. När du vill förbereda ett sko -deodorantspray, tillsätt 10 ml av denna blandning i en sprayflaska där du har hällt 100 ml destillerat vatten.
  • Mjukmedel för torktumlare: ytterligare ett nödalternativ.

Vilken är din favoritmetod?

Advertisement