Insekter i skafferiet? Ta reda på hur du blir av med larver i maten

av Hanna Birgitta Nilsson

23 Juli 2021

Insekter i skafferiet? Ta reda på hur du blir av med larver i maten
Advertisement

Om vi ​​har ett skafferi fullt med mjöl, pasta, baljväxter, bönor, frön och alla andra torra livsmedel, såvida inte dessa fortfarande är hermetiskt förseglade (och ibland inte ens i det fallet), behöver vi troligtvis minst en gång om året bekämpa närvaron av någon fjäril som smyger sig bland maten.

De kallas även mjölmalar (det vetenskapliga namnet är Plodia interpunctella), dessa djur förökar sig mycket snabbt, så snart du märker en, är det bra att fortsätta med en grundlig rengöring av möblerna, som följs av förberedelse av någon fälla för alla andra som kan förekomma.

Advertisement
Dick/Flickr, Creativo

Dick/Flickr, Creativo

Kontrollera regelbundet alla livsmedel: även om du har stängt påsarna med klädnypor och knutar eller har torkad frukt och andra livsmedel i burkar kan mal ha tagit sig in i förpackningarna. Om du ser spindelnät i mjölpåsarna, finkorn längst ner i burkarna med baljväxter, spannmål eller nötter och andra liknande spår betyder det att förpackningen innehåller insekter och du riskerar att äta dess larver. Äggen ses med blotta ögat, även om det är svårare i mjölförpackningar.
2. Kasta bort allt där du finner spår. Om maten var i burkar eller förpackningar som ska återanvändas, tvätta och desinficera dem. Du kan använda ättika och bikarbonat eller till och med alkohol. En högtemperaturtvätt i diskmaskinen eller användning av kokande vatten (t.ex. förbereder burkar för sylt och konserver) fungerar också bra.
3. Fortsätt sedan med rengöring av skafferiet. Ta bort smuts med torra trasor och dammsug sedan för att se till att du har tagit bort all smuts och eventuella ägg. Kom ihåg att äggen finns kvar i dammsugaren, så dammsugarpåsen bör bytas så snabbt som möjligt. Vid denna tidpunkt är det nödvändigt att tvätta och desinficera hela insidan av skåpet. Du kan använda desinfektionsmedel, väteperoxid eller späda lite klorin i mycket varmt vatten (använd skyddsmasker och handskar och ventilera rummet medan du arbetar) och torka av dessa ämnen på de inre ytorna med en svamp eller mikrofiberduk. Skölj med en annan fuktig trasa och torka genast med en tredje torr trasa och låt skåpsdörrarna vara öppna. Använd avstötningsmedel och fällor för dessa insekter - det finns klistermärken som fångar dem, och du kan också använda sprayer.
4. Se till att möblerna har varit torra i några timmar och att det inte längre luktar några insektsmedel som används. Nu kan du, om du vill ordna några glas eller skålar med lite bikarbonat och droppar lavendel, eukalyptus, citrongräs eller mint eterisk olja, som fungerar som naturliga avstötningsmedel.
5. Fyll skafferiet igen med livsmedlen: använd alltid en riktigt bra förpackning som är hermetisk tät, för varje typ av torra livsmedel som du förvarar i skåpet.

Lycka till!

Advertisement