Kan du inte ha på dig sandalerna för att de är för smala? Vi avslöjar några gör-det-själv-lösningar för att förstora dem

av Hanna Birgitta Nilsson

21 Juli 2021

Kan du inte ha på dig sandalerna för att de är för smala? Vi avslöjar några gör-det-själv-lösningar för att förstora dem
Advertisement

På sommaren vill man ha öppna skor och sandaler. Men när om provar dem och känner att de är för snäva tvingas man välja ett par andra skor. Det finns inget som är mer obekvämt än att gå i skor som inte passar perfekt fotens form. Vad kan man göra i dessa fall?

Om sulan är tillräckligt bred och tillräckligt lång, räcker det att bredda överdelen och för att göra detta kan du använda några enkla hushållsknep.

Advertisement

I frysen

I frysen

Pinterest

Ett av de enklaste knepen är att fylla en matpåse halvt, försegla den väl, lägg den i sandalen där du vill att den ska förstoras och lägg sedan allt i frysen. När vatten förvandlas till is ökar den i volym, vilket vidgar den övre delen av sandalen.

Det är viktigt att mängden vatten inte fyller hela påsen, annars skulle den gå sönder när den ökar i volym, dock kan det vara bra att fylla den lite mer än till hälften för att få önskad effekt.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Om det bara är vristen som behöver vidgas i sandalen kan du använda dig av ett liknande sätt med en flaska vatten. Ismetoden fungerar bäst med skor av läder och liknande.

Med hårtork

Med hårtork

Pinterest

Syntetiska skor vidgar sig inte mycket med ismetoden, så värmen från en hårtork fungerar bäst för dem vilket fungerar effektivt även med lädersandaler.

En lite mer obekväm men snabbare metod: täck dina fötter med ett eller två par strumpor (bättre om de är tjocka, som tubsockor), ta på dig skorna och blås med en hårtork på medelhög värme i cirka 30 sekunder, blås över hela skon för att inte överhetta en punkt utan fördela värmen.

Ta på dig sandalen för att förstå när skon har nått önskad storlek.

Andra metoder

Utöver dessa metoder finns det två alternativ för sandaler: använd ett skoträd, speciellt om du måste upprepa detta med fler par skor. De kan hittas enkelt online. Annars bör du gå runt hemmet varje kväll med dessa skor i cirka 20 minuter, så att materialet töjs ut. Slutligen kan du försöka leta efter en potatis som bara är lite större än dina fötter vid den punkt du vill töja, och låt den ligga i dina sandaler i några dagar, så borde det fungera!

Har du provat dessa metoder än?

Advertisement