Luftfuktighet i badrummet? Välj rätt växter och så absorberas fukten naturligt

av Hanna Birgitta Nilsson

28 Juli 2021

Luftfuktighet i badrummet? Välj rätt växter och så absorberas fukten naturligt
Advertisement

Många av de växter som oftast väljs för att dekorera huset eller balkongen klarar inte av överflödig fukt, och det är lättare att ta dö på dem genom att vattna för mycket. Det finns emellertid många som även tål fuktiga miljöer. I badrummet är det därför alltid nödvändigt att introducera arter som kan göra just det, alltid under förutsättning att de garanteras rätt exponering och temperatur.

Nedan visar vi några av de vackraste och lättaste att hitta som är lämpliga för att dekorera badrummet: de klarar fuktighet men de rengör även luften från skadliga ämnen!

Advertisement

Elefantöra

Elefantöra

Commons Wikimedia

Den har en så speciell iögonfallande form att den har blivit en riktig trend inom inredning. Den älskar ljusa miljöer men behöver inte vara i direktkontakt med solljus. Det är bättre att hålla den borta från element och andra värmekällor. Vrid krukan varje vecka eller varannan vecka så att den växer jämnt. När grenarna blir längre kommer den hänga vackert. Du kan flytta ut den på våren men var försiktig, den tycker inte om temperaturer som är för höga (över 30 °), så håll den skyddad under de varmaste perioderna.

Advertisement

Kalatea

Kalatea

Commons Wikimedia

Denna tropiska växt behöver konstant fuktighet: jorden måste alltid förbli lite fuktig men aldrig blötlagd med vatten (stillastående vatten får växten att dö), så bättre att spruta med vatten. Att ha den i fuktiga miljöer som badrummet gör därför uppgiften mycket lättare, även om det är en mycket krävande växt. Det är en mycket känslig, vacker tropisk art som kräver lite erfarenhet.

Förbered en lätt och dränerande jord, som är rik på näringsämnen. Placera krukan på ett lager expanderad lera så att den alltid blir lite blöt så att det förångande vattnet säkerställer att växten förblir fuktig. Bladen bör också rengöras ofta med en torr mikrofiberduk.

 

Pixabay

Pixabay

En annan sort älskad i designvärlden och populär även för den lätta skötseln, bajonettliljesläktet har en egenskap att omvandla koldioxid till syre på natten och filtrerar också de toxiner som finns i luften. Den föredrar exponering på ljusa ställen i hemmet men inte i direkt solljus och är också lämpliga för svaga ljusförhållanden. Den fruktar kyla och plötsliga temperaturförändringar. Det behöver inte mycket vatten, men du måste vara försiktig så att du inte skadar lövspetsarna, då finns det risk att de inte växer längre.

Ormbunksväxter

Ormbunksväxter

Pinterest

Som växter från skogen, är de vana vid skuggiga och fuktiga klimat och finner oftast en idealisk livsmiljö i badrummen. De kanske mest resistenta och de som är lättast att hitta är släktet som kallas Boston ormbunken, som också är en växt som kan ta bort många skadliga toxiner från luften, särskilt formaldehyd.

Det ser bra ut i korgar, det behöver en rik och lös jord och en ljus miljö men inte utsatt för direkt solljus.

Bladmossor

Bladmossor

jukogreendesign

Ett annat alternativ för dem som inte vill slösa för mycket tid på att ta hand om växter, en mossvägg (eller till och med en panel) kan vara den perfekta lösningen, liksom den mest attraktiva ur ett designperspektiv. Om luften är fuktig behöver de inte vattnas och klarar även mindre ljus (men inte i fullständig skugga).

Advertisement

Alokasia

Alokasia

Pinterest

Detta är typiskt för tropiska och sydtropiska skogar, det är en växt som är lämplig för mycket ljusa badrum: alla löv måste faktiskt vara i ljusa och fuktiga områden men inte i direkt solljus.

Jorden, lätt och rik, måste alltid vara lätt fuktig och aldrig torka ut helt. Den bör därför bevattnas ofta, men se till att vattnet rinner ut bra. I badrummet kommer fuktigheten att göra att varje vattning håller längre. Den älskar också varma miljöer, så om ditt hem är kallt på vintern, är det bättre att låta bli denna växt.

Vilken växt gillar du bäst?

Advertisement