Fläkt täckt med damm? Rengör den ordentligt och andas ren luft igen

av Hanna Birgitta Nilsson

21 Juli 2021

Fläkt täckt med damm? Rengör den ordentligt och andas ren luft igen
Advertisement

Fläkten är en nära vän under varma sommardagar: den hjälper oss att känna oss mindre varma med en behaglig kontinuerlig bris i rummet, som har mycket färre kontraindikationer än de temperaturer vi har när vi sätter på aircondition. Men precis som med dem måste du alltid komma ihåg att rengöra fläktarna, få bort allt damm som samlas på gallren m.m.

En gång i veckan åtminstone skulle det därför vara nödvändigt att spendera lite tid på att rengöra dem ordentligt, nedan visar vi dig hur.

Advertisement
Creativo

Creativo

Bords- eller golvfläktar består av en fläkt mellan två metallgaller. Alla dessa delar måste rengöras, så du måste först koppla från apparaten och ta isär den. Beroende på modell kommer du att märka att det finns fästpunkter som ska kunna öppnas lätt.

När du nu kommer åt själva propellen tar du bort smutsen med en torr mikrofiberduk och torkar därefter gallren för att ta bort allt damm och eventuellt päls eller annan smuts.

Nu kan du fukta för att fukta den något och torka försiktigt del av propellen. Om du vill använda andra produkter kan du blanda i en sprayflaska, vatten och ättika i lika delar, eller lösa upp en matsked Marseille-tvål. Det viktiga är att inte blöta trasan för mycket innan du torkar propellen för att förhindra att vatten når de elektriska delarna.

När det gäller gallren måste du tvätta dem ordentligt efter att ha tagit bort huvuddelen av smutsen med dammduken enligt ovan. Beroende på storlek kan du använda en balja eller ett handfat: i vilket fall måste du fylla behållaren med varmt vatten och hälla ättika eller lite Marseille-tvål eller till och med lite bikarbonat i. Blötlägg dem i några minuter, använd sedan en borste eller en mjuk trasa, gnugga väl för att rengöra gallren, skölj och var noga med att torka omedelbart med en annan ren trasa för att förhindra att de rostar.

När allt är torrt, montera de olika delarna så fungerar din fläkt igen.

Advertisement