Är dina växter angripna av skadedjur och parasiter? Prova några hushållsknep

av Hanna Birgitta Nilsson

19 Juli 2021

Är dina växter angripna av skadedjur och parasiter? Prova några hushållsknep
Advertisement

Det är nästintill omöjligt att inte hitta parassiter på balkongväxter och trädgårdsväxter, de finns i nästan alla gröna hörn: att ta hand om växterna betyder att man måste skydda dem från många typer av skadliga insekter. Det är inte alltid nödvändigt att använda insektsmedel eller aggressiva bekämpningsmedel som skadar miljön och som dessutom kan vara skadliga för oss själva eller för våra husdjur.

Faktum är att det finns hushållsknep som man kan testa, baserade på mer känsliga och naturliga ingredienser. Dessa är mer respektfulla mot ekosystemet och skadar inte bin, fjärilar och andra pollinerande insekter.

Advertisement
Creativo, Pxfuel

Creativo, Pxfuel

  • Tvål och vatten: Du kan använda både ren Marseille-tvål, som är av vegetabiliskt ursprung utan tillsatser eller parfymer av något slag; eller en mjuk kaliumtvål (även denna fri från parfymer och andra kemiska tillsatser). Lös bara upp en eller två matskedar i en liter vatten och spruta den på växterna med en sprayflaska. Tvålen fäster sig på kroppen på många insekter och kväver dem, samt lämnar ett lätt oljigt hölje på bladen vilket gör dem mindre välkomnande för andra parasiter, utan att skada bladen. Det är bäst att spruta detta på kvällen när det inte är så varmt.
  • Vitlöksmedel: lökar innehåller en aminosyra som omvandlas till allicin när lökarna skärs, krossas eller hackas och det är detta som håller insekterna borta.
    För lätta eller förebyggande behandlingar kan du krossa 6 vitlökar i en skål och hälla kokande vatten över dem och låta det stå över natten. Filtrera sedan och häll allt i en sprayflaska och spraya på de yttre bladen. För en akut behandling, använd istället 2 hela vitlökar i en halvliter vatten och gör som innan. Det finns också de som har kryddnejlika och kanel i, du kan även använda en blandning av vitlök och lök.

Dessa tar minst några timmar för att ge sina första resultat, så var inte alltför otålig. Det är alltid bättre att konsultera experter om ni har möjlighet.

Advertisement