Farväl till smuts i kastruller och kokkärl: upptäck den här snabba och enkla metoden

av Hanna Birgitta Nilsson

18 Juli 2021

Farväl till smuts i kastruller och kokkärl: upptäck den här snabba och enkla metoden
Advertisement

Varje gång vi lagar mat smutsar vi ner de olika kastrullerna och stekpannorna, även på botten: stänk av såser och olja eller fukt som kommer ut från locket och glider ner på sidorna av kokkärlen som senare kommer i kontakt med spisen som värmer allt och gör att det blir mycket svårt att ta bort.

Om vi ​​inte tvättar kokkärlen ordentligt varje gång - och om vi skyndar oss när vi diskar - blir det till svåra fläckar som diskmaskinen och handdisk inte kan ta bort. Vi kan försöka med ett medel baserat på citronsyra för att få dem se så bra ut som nya. Läs vidare för att ta reda på hur du gör.

Advertisement
Creativo

Creativo

Vad behöver du för att få bort fläckar från pannans botten:

Två matskedar citronsyra
1 liter vatten
En sprayflaska
En svamp

Hur man går tillväga:

1. Fyll flaskan med vatten och lös upp två matskedar citronsyra.
2. Sätt på spisen och låt pannan eller grytan värmas upp lite. Du behöver inte lämna den för länge, men bara tillräckligt för att det ska bli varmt.
3. Spraya produkten på pannans botten.
4. Använda handskar, gnugga med svampen (den slipande sidan) på botten av pannan eller kastrullen. Upprepa processen flera gånger så länge pannan är varm och tills du har tagit bort de olika fläckarna.

Som ett alternativ till produkten som är baserad på citronsyra och vatten kan du också lösa upp två matskedar bikarbonat i en liter vatten och alternativt saften från en citron eller ett glas ättika och fortsätta på samma sätt som innan. Om du har en gammal tandborste eller en hårdborstad diskborste kan du använda dessa. Men var försiktig så att du inte använder borstarna på en metallbotten som är för het. Annars smälter plasten på borsten.

Om fläckarna är mycket envisa kan du först strö botten med bikarbonat och sedan spraya den med en blandning av vatten och ättika och låta den verka i 5 eller 10 minuter innan du fortsätter med att gnugga med svampar och olika former av borstar.

Har du redan provat dessa lösningar?

Advertisement