Spruckna tomater: varför uppstår sprickor och hur kan du undvika dem?

av Hanna Birgitta Nilsson

19 Juli 2021

Spruckna tomater: varför uppstår sprickor och hur kan du undvika dem?
Advertisement

När du planterar ett grönsaksland är det mycket troligt att en av de första grönsakerna du vill odla är tomater: de är välsmakande, ganska lätta att ta hand om och extremt mångsidiga i köket.

Det händer emellertid att tomaterna spricker under mognadsfasen och när du går för att skörda den mogna tomaten hittar du den delad. Detta är inte bara ett estetiskt problem: genom dessa sprickor kan faktiskt svampar och bakterier komma in i tomaten. Ta reda på orsaken bakom detta fenomen och metoderna för att förhindra det genom att läsa vidare.

via Heather Rhoades, Gardening Know How

Advertisement
 johnny A/YouTube

johnny A/YouTube

Varför spricker tomater?

Delvis är det en konsekvens av de temperaturvariationer som uppträder särskilt på våren och som särskilt påverkar nyplanterade växter. För att hjälpa dem att bättre motstå plötsliga temperaturförändringar bör du alltid lägga mulch (bark men också plastmaterial).

Den andra anledningen som orsakar sprickor är bristen på vatten: det är sant att dessa växter inte behöver alltför stora mängder, men om de får för lite spricker skalet på grund av uttorkning. Och om de vattnas efter att en spricka har bildats, kan de komma att "spricka" just där.

Hur undviker jag sprickor?

För att förhindra att sprickor bildas måste du förstå hur man vattnar tomatplanter på ett balanserat sätt. De behöver i genomsnitt 3 till 5 cm vatten varje vecka och bör vattnas regelbundet, såvida det inte sker plötsliga förändringar i vädret (regn eller långvarig torka).

Det är också användbart att gödsla pch följa instruktionerna. Gödselmedlet håller jorden rik med näringsämnen och stimulerar växten.

Advertisement