Väteperoxid: ta reda på hur många sätt som det kan vara användbart vid städning eller personlig vård

av Hanna Birgitta Nilsson

10 Augusti 2021

Väteperoxid: ta reda på hur många sätt som det kan vara användbart vid städning eller personlig vård
Advertisement

Väteperoxid är ett medicinskt hjälpmedel som alltid borde finnas hemma: allmänt känt som ett desinfektionsmedel för ytliga sår, det är också mycket användbart vid många andra tillfällen, från rengöring av huset till personlig vård.

Det rekommenderas alltid att använda det i låga koncentrationer (vi rekommenderar 3%, vilket motsvarar 10 volymer), mer än tillräckligt för att lösa många små dagliga problem. En annan poäng som är till fördel är dessutom att det är en ekonomisk och ekologisk substans. Upptäck sedan de olika anledningarna till att det aldrig ska fattas hemma.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Mot mögel: väteperoxidenss antibakteriella egenskaper gör att du kan få bort mögel, även om de fula fuktfläckarna kvarstår. Det är nödvändigt att spraya det på det område som ska behandlas med en sprayflaska, gnugga med en trasa eller en borste så att den kommer i kontakt med hela mögelfläcken, skölj sedan med mer väteperoxid, vädra rummet och låt allt torka. Först när väggen är helt torr kan den målas.
  • För att desinficera föremål: om du behöver desinficera någon yta, redskap eller annan typ av föremål, kan du använda väteperoxid (det är också ett bra alternativ när du inte har några desinfektionsmedel att ta med dig).
  • I diskmaskinen: gör en blandning av två lika delar vatten och väteperoxid för ett effektivt rengöring av disk, eftersom det fungerar mot bakterier och andra patogener.
  • I tvätten: väteperoxid är en av de bästa allierade för att ta bort de svåraste fläckarna, till exempel blod, gräs, svett och urin. Det hjälper också att bleka tvätten. Ett annat knep att prova är att förbehandla handdukar genom att blötlägga dem i 15-20 minuter i en skål med varmt vatten med en halv kopp ättika och en halv kopp väteperoxid, det är ett botemedel som enkelt får bort dålig lukt.
  • För badrummet: tvålrester eller andra smutsfläckar kan avlägsnas med väteperoxid. I allmänhet blandas det med lite bikarbonat och, beroende på typen av fläckar, kommer du att göra en deg som gnids med hjälp av tvättsvampar eller borstar.

När det gäller personlig vård kan dock väteperoxid vara användbart om du vill bleka håret, så då och då kan du skölja håret med det. Var försiktig så att du inte överdriver det eftersom det i längden irriterar hårbotten.

Det användas  för att få bort löss.

Om du vill använda den för munhygien är det utmärkt för desinfektion av tandborsten och kan ibland användas som sköljning. Det måste dock vara enstaka tillfällen och en låg koncentration.

Om du har svamp på naglarna kan du förbereda ett fotbad varje kväll med en blandning av varmt vatten och väteperoxid i lika delar. Det finns många skäl att alltid ha lite väteperoxid hemma, tycker du inte det?

 

Advertisement