Vill du ha en tät häck som skapar en riktig mur? Det finns flera växter att välja mellan

av Hanna Birgitta Nilsson

14 Juli 2021

Vill du ha en tät häck som skapar en riktig mur? Det finns flera växter att välja mellan
Advertisement

En häck är ett dekorativt men också funktionellt element i alla trädgårdar: den fungerar som staket men framförallt ger den vårt hem privacy från andra hem och vägar, särskilt mot närliggande fastigheter eller offentlig områden.

Därför är det viktigt häcken kan skapa en grön och ogenomtränglig vägg som skyddar från oönskade blickar. Välj vintergröna växter, resistenta och som skapar en väl tät buske. Det finns flera att välja mellan.

Advertisement

Leyland Cypress

Leyland Cypress

Pixabay

En klassisk och tidlös häck, Leyland cypress kräver frekvent underhåll och är också ganska dyr. Så hur kan den vara så populär? Den är mycket motståndskraftig mot kyla, växer kraftigt, har en utmärkt doft och om den är beskuren är den extremt elegant. Framförallt skapar den en riktigt tät och ogenomtränglig mur som få andra häckar gör.

Den måste klippas en eller två gånger om året, men endast topparna av grenarna, utan klippa de äldre delarna av busken. Om den inte blir klippt växer den och kan bli svår att hålla i styr: om den blir klippt för nära stammen torkar grenarna och dör.

Advertisement

Lagerhägg

Lagerhägg

Pinterest

Även i det här fallet är det lätt att förstå varför denna växt är så populär: den lyckas skapa en tät bladvägg, den är stor, grön och blank, den växer snabbt, den kan klippas till och med drastiskt och växer sedan upp på nytt igen. Kort sagt, oförstörbar och mycket dekorativ.

Citronfikus

Citronfikus

Pinterest

Citronfikus är ett träd som kan användas som häck tack vare dess täta och glänsande lövverk i olika gröna nyanser. De lämpar sig också för beskärning som topiärkonst, för att få en cylindrisk eller konisk form, detta möjliggör estetiskt sätt mycket trevliga resultat, särskilt i italienska trädgårdar.

Griselinia littoralis

Griselinia littoralis

Twining Valley Nurseries/Flickr

Griselinia littoralis är en kraftfull, vintergrön buske eller ett litet träd från Nya Zeeland som växer ganska snabbt. Normalt når den 5 meter i höjd, men arten kan också växa upp till 10. Den blommar på våren och producerar sedan ätbara frukter, men det behövs en kombination av manliga och kvinnliga exemplar för att detta ska ske. Utmärkt som en vindskyddshäck, den avskärmar också mycket bra.

Idegran

Idegran

Pinterest

Idegran är en annan typ av växt som lämpar sig för beskärning som påminner om de geometriska formerna av topiärkonst, vilket gör att du kan ha häckar med skarpa linjer, men också mycket mer fantasifulla former. Denna växt av medelhavsursprung växer långsamt men är mycket långlivad och växa upp till 20 meter i höjd. De röda frukterna som gror mellan bladen på sommaren är väldigt vackra och ger busken färg på ett mycket trevligt sätt.

Advertisement

Photinia

Photinia

Pinterest

Häckar som på våren blir ljusröda: Fotinia, en robust, snabbt växande anläggning som kräver väldigt lite underhåll. När det är soligt blommar det jättevackra vita blommor. Lätt att förstå varför folk gillar fotinia så mycket!

Eldtornssläktet

Eldtornssläktet

Pinterest

Om du vill hålla bort djur och folk kan den här häcken vara något för dig: den skapar en tät och taggig vägg, den växer snabbt och det finns olika sorter som producerar frukter i olika färger (det finns faktiskt de som planterar flera typer tillsammans för att få en vacker färgstark häck)

Vilken gillar du bäst?

 

Advertisement