De enklaste gör-det-själv-metoderna för att rengöra sandaler och ta bort märken

av Hanna Birgitta Nilsson

17 Juli 2021

De enklaste gör-det-själv-metoderna för att rengöra sandaler och ta bort märken
Advertisement

Sommaren är säsongen för sandaler: med de höga temperaturerna tar vi ut alla våra öppna skor för att promenera i solen.

När det är varmt betyder det dock också man svettas och damm och jord ansamlas på sulan som snabbt orsakar synliga mörka märken. Om du vill rengöra dina skor och få bort eller åtminstone minska dessa märken kan du använda några enkla gör-det-själv-metoder.

Advertisement
Creativo

Creativo

Innan du använder de olika metoderna, ta fram en trasa eller gammal ren handduk, fukta den lite och tvätta sulan för att avlägsna all överflödig smuts, särskilt damm och jord. Fortsätt sedan med någon av dessa metoder:

  • Med bikarbonat: blanda en msk bikarbonat med en msk vatten. Borsta skon med blandningen använda en gammal tandborste och fokusera särskilt på de punkter som är smutsigast. Låt det verka i några minuter, ta sedan en fuktig trasa och ta bort allt bikarbonat och torka omedelbart efter med en annan torr trasa. Låt de sedan torka men inte i solljus. Du kan också ha på en droppe eller två av eterisk olja.
  • Om det är mer envisa smutsfläckar kan du prova att använda ättika med bikarbonat istället för vatten. Testa först på ett mindre synligt hörn om du är rädd att det kan vara för aggressivt för sulan.
  • När det gäller korkskor kan du istället använda en kombination av citronsaft och bikarbonat, som används som tidigare exempel.
  • För att skonsamt tvätta sandalerna för hand kan du också använda Marseille-tvål: lös upp lite tvål i lite varmt vatten och dutta med en svamp eller handduk och på de smutsigare ställena, använd en gammal tandborste (med mjukt borst). Torka av med en fuktig trasa och låt de torka, undvik alltid direkt solljus.
  • Om skon däremot är ren men du vill få bort överflödigt svett (för att undvika dålig lukt), kan du strö på med talk eller bikarbonat .

Advertisement