Upptäck de olika metoderna för att ändra färgen på dina hortensior och få dem som du vill ha dem

av Hanna Birgitta Nilsson

13 Juli 2021

Upptäck de olika metoderna för att ändra färgen på dina hortensior och få dem som du vill ha dem
Advertisement

Hortensior är bland de mest älskade och utbredda prydnadsväxterna i världen: deras klassiska och eleganta skönhet fascinerar alla som ser de i parker och trädgårdar, och de vackra globulära blommorna blommar i början av sommaren.

Denna växt som kommer från Asien och Amerika älskar svala, fuktiga och skyddade platser från för intensiv sol. Om vattentillförseln säkerställs är det i allmänhet en ganska enkel växt att ha i trädgårdarna. Om du har eller har haft en sådan i din trädgård kanske du har märkt att deras blommor ändrar färg från år till år, och detta beror på deras speciella kemiska egenskaper, som vi kan använda till vår fördel för att bestämma vilken färg de ska ha under åren. Läs vidare för att ta reda på mer.

via American Scientist

Advertisement
Creativo

Creativo

Hortensiornas foderblad har en unik egenskap: till skillnad från många andra växter innehåller de faktiskt bara ett pigment (mirtillin eller 3-glukosiden från delfinin) som, beroende på hur det reagerar på tillgängligheten av aluminiumjoner i jorden, kommer att orsaka en annan färg i hortensiablommorna.

Vi kan påverka blommans färg, förvandla den från rosa till blå beroende på - låt oss förenkla mycket - jordens surhet. När vi ser att blommorna tenderar att bli ljusblå och blå betyder det att jordens pH är surt, medan om de är rosa är substratet huvudsakligen neutralt eller basiskt. Hortensior är verkligen unika för sin förmåga att indikera jordens surhet.

 

Advertisement
Creativo

Creativo

För att intensifiera färgen och göra så den blir mer åt det blåa hållet används aluminiumsulfat. De kemiska reaktionerna i hortensiaväxterna när detta ämne tillsätts i jorden runt rötterna får faktiskt färgen att stärkas. I de flesta fall kommer vi att se att blommans nyanser ändras till de mer kalla nyanserna men framförallt mer intensiva toner. Således hortensior med en rosa bas (som kan bli lila), röda (som blir lila) och blå (som blir blå). Sulfatet ska administreras från och med mars genom att späda ut två eller tre gram i en liter vatten och tillsätta detta en gång i månaden i två eller högst tre månader. Därefter får man vänta till nästa år (växten kan dö av överflödigt aluminium och dessutom så kan de inte ändra färg i oändlighet, färgen ändras till en viss nivå). I själva verket är det inte omedelbara förändringar, men efter ett eller två år, om du föredrar att ha blåaktiga hortensior, kommer du att se skillnad i färg. Det är också värt att komma ihåg att det inte är möjligt att påverka vita blommor: vitblommiga sorter kommer alltid att förbli så.

Och om vi vill prova mer naturliga alternativ?

Det finns även andra sätt att ändra färgen på hortensior, genom att försura jorden, vilket tar längre tid men med den här metoden riskerar man inte att skada växten. I synnerhet kan du dra nytta av tallar och barrväxter: om dina hortensior planteras under ett av dessa träd, ta inte bort barren från jorden runt hortensiorna för ofta. Och om du samlar ihop barren från resten av trädgården och lägger de tillsammans, blir de till slut till sur jord som är perfekt för alla acidofila växter, inklusive hortensior.

Creativo

Creativo

Det finns också andra traditionella metoder, men inte alltid lika effektiva och ibland potentiellt riskabla för växten men som tenderar att uppnå samma resultat: det finns de som häller mycket utspädd ättika eller citronsaft på marken och de som använder kaffesump. Eller torkat te, de som gräver ner citrusskal eller till och med gamla spikar och rostiga burkar.

Ha aldrig bråttom med att ändra färgen på dina hortensior: det faktum att de reagerar successivt på större eller mindre tillgänglighet av aluminium i jorden betyder att när rötterna kommer i kontakt med olika nivåer av surhet, kommer blommorna att visa alla möjliga nyanser (lite som de på bilden), och de blir kanske ännu vackrare!

Advertisement