Ogräs bland trädgårdsplattorna? Få bort dem med billiga hushållsmetoder

av Hanna Birgitta Nilsson

09 Juli 2021

Ogräs bland trädgårdsplattorna? Få bort dem med billiga hushållsmetoder
Advertisement

Det enda sättet att ta bort ogräs på som är miljövänligt och inte orsakar någon skada är manuell borttagning, men det finns också gör-det-själv-medel som kan ge bra resultat. Att behöva böja sig och rycka bort ogräs är tröttsamt. Framförallt när de sprider sig mellan stenplattor.

Eftersom alla bekämpningsmedel, till och med hushållsmedel, kan skada växter och djur samt förstöra jorden, är det alltid bra att använda de olika metoderna endast på de punkter som täcks av asfalt, stenar, betong m.m. Ta reda på vilka vanliga ingredienser som kan hjälpa dig att bli av med ogräs i din trädgård.

Advertisement
Creativo

Creativo

Diskmedel, salt och ättika: i en stor sprayflaska blanda 1,5 liter ättika, 1 tesked diskmedel och 2 matskedar salt. Spraya detta på ogräset under de soligaste timmarna på dagen. Detta medel kommer inte att göra så att ogräset försvinner, men med tiden kommer det att drastiskt minska deras tillväxt och göra så att vi inte behöver rensa lika ofta. Och framförallt hjälper detta att hålla dem borta utan att skada miljön (diskmedel är minimalt invasivt och dessutom är det jättelite i) och kostar nästan ingenting.
På husets stigar där det inte finns någon risk att skada andra växter, kan du också använda 1,5 liter kokande vatten och en matsked salt. Var försiktig så att du inte får denna blandning på eller nära dina planteringar.

  • Borax: med 30 gram borax för varje liter vatten (helst hett) skapar man ett gör-det-själv-bekämpningsmedel som är lite mildare som fungerar på lite yngre och inte så starka växter. Även detta i stora doser eller om det används ofta, förstör marken för växterna, därför rekommenderas det alltid att applicera det endast där det finns någon form av plattor eller asfalt.
  • Om du fått bort ogräset men vill förhindra att det återvänder kan du använda majsmjöl: gluten fungerar som ett bekämpningsmedel och håller även myror borta. Det rekommenderas att användas efter att ha tagit bort all ogräs effektivt och helst tidigt på våren.

Lycka till!

Advertisement