Silverfiskar i hemmet? Ta reda på några DIY-tips för att få bort dem

av Hanna Birgitta Nilsson

09 Juli 2021

Silverfiskar i hemmet? Ta reda på några DIY-tips för att få bort dem
Advertisement

Vi kallar dem silverfiskar men deras riktiga namn är nattsmyg. De är små silverfärgade insekter med långa antenner, som lätt kan gömma sig i många hörn av hemmet och röra sig snabbt, vilket gör dem väldigt svåra att fånga.

Jämfört med andra insekter lever de länge, upp till 3 år. De kan även överleva långa perioder av fasta. De dras till stärkelse och socker, därför hittar vi dem ofta i skafferier och nära matförråd, men också bland böcker. De lämnar gula fläckar på tyger och på sidor i böcker efter sig. De är helt ofarliga men om du inte vill ha dem i skafferiet eller bland böckerna kan du använda några gör-det-själv-metoder.

Advertisement
Adrián Afonso/Flickr

Adrián Afonso/Flickr

  • Skapa en fälla genom att lägga mat eller ett stärkelsebaserat ämne i en glasburk och sätt på tejp på utsidan så att de kan klättra upp till kanten. De kan inte klättra på släta väggar som glas, därför stannar de i burken.
  • Rulla ihop några tidningar och blöt dem, så kommer silverfisken att skapa ett bo. Efter några dagar slänger du tidningen för att bli av med alla insekter som har gömt sig där.
  • Sedan finns det även självhäftande fällor (lite som de för mjölfjärilar) eller med bekämpningsmedel som finns i affären, var dock noga med att inte placera dem där husdjur eller barn vistas. Dessa insekter är ofarliga, så det räcker kanske att få bort dem med mer naturliga metoder.
  • Använd cederolja, du kan lägga den i en doftspridare eller fylla en sprayflaska med vatten och ha i flera droppar olja, spruta där du ser att det finns mest silverfiskar eller där de brukar att hålla till: cederträ har en lukt som verkar kunna avvisa dem naturligt.
  • En annan lukt som håller dem borta är lagerblad: sprid bitar av torkade löv runt huset. De kommer att hålla flera insekter borta.

Det är värt att komma ihåg att dessa djur inte är skadliga för oss eller för den inhemska miljön, och de äter faktiskt andra insekter. De kan dock förstöra vissa föremål, så använd dessa metoder när det verkar som att ni har ett verkligt problem.

Advertisement