Sommarhalsband och armband: Få dem att skina med dessa enkla knep

av Hanna Birgitta Nilsson

05 Juli 2021

Sommarhalsband och armband: Få dem att skina med dessa enkla knep
Advertisement

Varje sommar vill vi ta fram och visa upp halsband, armband, ankelband, ringar och alla de små smyckena som inte längre är täckta i lager av tjocka kläder. Det kan dock hända, när det gäller metaller som silver, att när vi tar ut smyckena ur smyckeskrinet inser vi att de förstörs av en mörk eller ogenomskinlig patina.

Troligtvis har de oxiderat, men oroa dig inte, det går ofta att fixa: i själva verket, om det är ett metallföremål som inte är av väldigt dålig kvalité eller som inte eventuellt har ett t.ex. överdrag av större värde, så kan du försöka polera smycket med några hushållsknep.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Milt diskmedel och vatten: detta är den första metoden att ta till. Häll upp några droppar diskmedel (diskmedel som inte innehåller ammoniak och fosfater) i en kopp vatten och tvätta smycket med hjälp av en svamp eller alternativt en mjuk tandborste och sköj och torka sedan smycket omedelbart.
  • Vatten och bikarbonat: gör en deg med dessa ingredienser, gnugga sedan smyckena som ska behandlas med denna massa och skölj och torka de sedan försiktigt. En tandborste hjälper till med svåråtkomliga delar, annars är en mikrofiberduk bra.
  • Olivolja och citronsaft: Blanda en halv kopp citronsaft med en matsked extra jungfruolja i en skål som har plats för en mikrofibertrasa. Doppa sedan trasan i lösningen och använd den på smyckena som ska poleras och torka dem med en trasa som är ren.
  • Ättika och bikarbonat: för de med svårare beläggning kan du prova att blötlägga dem i en halv kopp ättika och 2 matskedar ättika i minst 3 timmar, skölj sedan och torka.
  • Bikarbonat, salt, aluminiumfolie och kokande vatten: täck en metall- eller glasform med aluminiumfolie (den glansiga sidan uppåt), lägg smyckena som ska behandlas och täck dem med kokande vatten, tillsätt sedan 2 msk bikarbonat och 2 msk salt. När de har lösts upp väntar du fem till tio minuter innan du tar bort smyckena med hjälp av nitrilhandskar (inte gummi) eller tång. Det är normalt att det bildas en stark lukt av ruttna ägg. Skölj smyckena och torka dem sedan med en mjuk trasa.

 

Advertisement