Värmepumpar: försök att minska elförbrukningen med dessa användbara tips

av Hanna Birgitta Nilsson

06 Juli 2021

Värmepumpar: försök att minska elförbrukningen med dessa användbara tips
Advertisement

När temperaturen höjs, tvingas vi mer eller mindre att använda oss av luftkonditioneringssystem: när det inte finns grönska runt omkring vår bostad och i områden som ligger på samma nivå som havet är det faktiskt svårt att svalka hemmet genom att bara öppna fönstrena.

Det finns många bostäder där luftkonditioneringen är på flera timmar om dagen, och detta leder till mycket höga elräkningar under sommarmånaderna. Det är dock möjligt att minska kostnaderna åtminstone lite genom att följa en serie av användbara tips.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Vilken modell ska man välja? Om energiklasserna tidigare angav A +++ som de bästa, är nu den mest effektiva kategorin när det gäller energiförbrukning den inom intervallet A (och det försämras gradvis ner till kategori G).
Bland de olika befintliga modellerna finns dessutom de som definieras som "inverterstyrda": där effekten varierar beroende på temperaturen i den miljö som ska kylas eller värmas, tack vare ett konstant övervakningssystem av kompressorns rotationshastighet. Det betyder att luftkonditioneringen förbrukningen av ström automatisk sänks när den inte behöver arbeta mycket för att korrigera temperaturen, och därför minskar den faktiska energiförbrukningen under dagen, på grund av att den inte är i gång hela tiden.

Var ska värmepumparna placeras: det finns flera faktorer att tänka på när man bestämmer var klimatanläggningarna ska placeras. I själva verket är det bra att undvika att kylan kommer direkt på sängar, stolar och soffor. Det är dessutom smart om luftkonditioneringen monteras högt upp på väggen, nära taket, eftersom den kalla luften ha en tends att "gå neråt", i motsats till den varma. Dessutom måste den vara placerad så att den inte täcks av hinder så som soffor eller gardiner. De yttre gallren bör alltid placeras uppåt.

Återigen, såvida du inte bor i en open-space, är det bättre att investera i en extra värmepump, så att det finns en i varje rum där det behövs mest, snarare än att placera dem i gångar (korridorer) och sedan hoppas på att kylan sprider sig till de andra rummen.

Den ideala temperaturen: det finns många människor som sätter termostaterna på temperaturer som skilljer sig överdrivet med den verkliga externa, vilket tvingar värmepumpen att gå på högvarv (på så sätt håller den mindre och kostnaderna i räkningarna ökar) och att det dessutom kan få skadliga konsekvenser för vår hälsa (på grund av de oundvikliga plötsliga temperaturförändringar som vi utsätts för). På sommaren bör temperaturen inte sjunka under 24 ° C. Ibland räcker det att använda den enkla avfuktningsfunktionen, som torkar luften och som gör värmen mer "behaglig".

Annan användbar information:

  • Använd en timer som ofta dessutom kan justeras med en app för att programmera när luftkonditioneringen stängs av.
  • Det är viktigt för hälsan att vädra rummen så det kommer in frisk luft. Man kan vädra några minuter flera gången om dagen, dock är det viktigt att stänga de efter denna korta stund så värmepumpen sedan inte måste arbeta för mycket.
  • Håll dem rena: Gallren ska rengöras regelbundet med en trasa fuktad med tvål och vatten eller med 75% etylalkohol och filtren med vatten och flytande tvål. När det gäller de exponerade delarna av dessa filter rekommenderas det att man använder en desinficeringsprodukt. När alla delar av filtren är helt torra kan de sättas tillbaka i sina höljen och det går nu bra att använda luftkonditioneringen igen utan risk.

Advertisement