Luktar diskhon illa? Få bort denna lukt med dessa enkla hushållsknep

av Hanna Birgitta Nilsson

13 Juli 2021

Luktar diskhon illa? Få bort denna lukt med dessa enkla hushållsknep
Advertisement

Det kan hända alla att det plötsligt börja lukta illa nära diskbänken, som ofta dräneras med matrester. Denna lukt orsakas av en ansamling matrester: det räcker att några matrester är kvar i en punkt i rören nära avloppet och inom några timmar - speciellt när det är varmt - luktar det illa.

Detta problem kan lösas med enkla hushållsknep, med hjälp av de ämnen som oftast kommer till nytta i hemmet, såsom ättika, bakpulver/bikarbonat osv.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Bakpulver och grovt salt: koka lite vatten i en kastrull och lös upp 5 msk salt och 5 msk bakpulver/bikarbonat i den, häll sedan ner det i avloppet.
  • Ättika eller vitvinsvinäger: antingen koncentrat eller utblandad med samma mängd vatten. I båda fallen, koka ättikan i en kastrull och häll den direkt i avloppet. Efter 15 min spolar du med kallt vatten. Om du vill kan du lägga några skedar bakpulver i avloppet innan du häller på ättikan.
  • Citronsyra och salt: som med bakpulvret, koka en liter vatten i en kastrull, lös sedan 150 gram citronsyra och 5 matskedar salt i den. Häll det direkt i avloppet utan att öppna kranen och låt det verka så länge som möjligt.
  • Citronskal: ta skalen från fyra citroner och koka dem i vatten i 10 minuter, ta sedan bort skalen och häll vätskan i avloppet. Du kan ha i några droppar av eterisk olja (lavendel, mynta, tea tree, eukalyptus) innan du häller det i avloppet för att få en godare doft. Låt detta verka i en halvtimma.

Om du inte har dessa medel till hands, kan det räcka med att hälla en kastrull med kokande vatten i avloppet för att ta bort det som skapar dålig lukt och för att lösa upp en eventuell fettbeläggning.

 

Advertisement