Adjö till dålig doft från dammsugaren: upptäck gör-det-själv-lösningarna som får den att dofta gott

av Hanna

01 Juli 2021

Adjö till dålig doft från dammsugaren: upptäck gör-det-själv-lösningarna som får den att dofta gott
Advertisement

När du i hemmet behöver rengöra golv, mattor, hyllor, gardiner och många andra ytor är apparaten vi använder oss av självklart dammsugaren, som alltid är mycket snabbare och effektivare än manuellt arbete. Och om vi har en riktigt effektiv och lätt att hantera hemma, använder vi den oftare än vanligt.

Vid frekvent användning är det dock väldigt vanligt att apparaten avger obehaglig lukt när den är i drift, vilket innebär att det är lämpligt att ta till en rad vanor som garanterar korrekt underhåll, och då finns det dessutom flera lösningar som kan hjälpa oss att se till att dammsugaren till och med doftar gott.

Advertisement
Creativo

Creativo

Vad orsakar dålig lukt? Smuts som ackumuleras i apparatens olika inre delar, särskilt runt filtren som inte bör glömmas bort vid denna tidpunkt. Så när vi känner dålig lukt bör vi sluta använda dammsugaren och kontrollera skicket på filtret, eventuella påsar eller uppsamlingstankar och till och med rören.

Filter: de ska tas ut efter varje användning, eller se i alla fall till att inte vänta för länge, och skakas av över soptunnan för att tömma all smuts inuti dem. Och sedan, minst två gånger i månaden, bör en annan dammsugare användas för att rengöra själva filtret. I vilket fall som helst, varje år (även tidigare, om apparaten används mycket), bör filtren bytas ut.

Påsar: om det finns dammpåsar, vänta inte tills de är överfulla innan du kastar ut dem och sätter in en ny. Detta säkerställer att mindre smuts kommer in i dammsugaren och också att den kan fungera mer effektivt.

Rör: det här är den punkt där all smuts passerar hela tiden, så även dessa måste periodiskt demonteras och tvättas noggrant med vatten, eventuellt också genom att späda ut en minimal mängd vinäger och bikarbonat i vattnet som de tvättas med.

Hur deodoriserar man dammsugaren? Det finns flera metoder att prova

  • Sprid lite bikarbonat på golvet och låt apparaten dammsuga upp det. Det är ett ämne som lyckas eliminera många dåliga dofter och fungerar också som ett anti-mögelmedel.
  • Häll några droppar av en aromatisk eterisk olja, såsom eukalyptus, mynta (men också tea tree eller lavendel), på lite sågspån och sug upp direkt med apparaten. Sågspånen absorberar lätt eventuell fukt inuti apparaten och de eteriska oljorna som den impregneras med kommer att parfymera dammsugaren.
  • Något liknande är också möjligt med torkade aromatiska blommor eller blad, som du kan använda enbart eller till och med berikade med några droppar eterisk olja.
  • I modellerna med påse kan du också bestämma dig för att blöta några ark absorberande papper med några droppar eterisk olja och lägga dem i påsen innan du sätter det i höljet. Eller så kan du hälla en intensivt doftande krydda som kanel eller nejlika i den, om du gillar denna doft.
  • I dammsugare som har en vattentank kan eterisk olja hällas direkt i den.

Har du testat någon av dessa metoder tidigare? 

Advertisement