Hejdå svettfläckar på kläderna: upptäck de billiga husmorskurerna för att bli av med dem

av Hanna

27 Juni 2021

Hejdå svettfläckar på kläderna: upptäck de billiga husmorskurerna för att bli av med dem
Advertisement

Det händer oss alla att fläckar bildas på kläder på grund av svett: skjortor och T-shirts som bärs oftare, särskilt i heta miljöer eller när vi måste göra lite extra fysiska ansträngningar, förstörs ofta av gulaktiga märken som ibland inte försvinner även i tvättmaskinen, så kanske tvingas vi bära vissa kläder bara hemma eller under en tröja eller skjorta.

Vi kan dock försöka återställa dessa plagg med mycket enkla gör-det-själv-medel, med vanliga ingredienser, för att rengöra och bleka ljusa tyger och eliminera märken även från färgade tyger. Läs vidare för att ta reda på hur du går tillväga.

Advertisement

För färgade plagg

För färgade plagg

Video tutorial via The Manual - The Essential Guide for Men /YouTube

  • 70% etylalkohol: häll tre teskedar alkohol och en tesked vatten i ett glas, doppa sedan en gammal tandborste i lösningen och gnugga på fläcken. Du kan också hälla vätskan direkt på plagget, om det är bekvämare för dig. Tvätta sedan skjortan eller tröjan som vanligt.
  • Salt: fukta det fläckade området med vatten och häll lite salt över det med en sked. Gnugga mycket försiktigt på fläcken med en gammal tandborste. Om du är rädd för att förstöra tyget, arbeta med plagget inifrån och ut. Låt det verka i några minuter och fortsätt sedan med den vanliga tvätten.
  • Bikarbonat: Fyll en balja med kallt vatten och lös upp två matskedar bikarbonat i det, sänk sedan ner föremålet som ska rengöras och låt det ligga där i en halvtimme. Om fläcken är envis, gnugga bikarbonat (blandat med vatten för att skapa en pasta) direkt på fläcken och låt sitta. Fortsätt sedan med normal tvätt.
  • Diskmedel: om fläcken precis har bildats kan du försöka ta bort den omedelbart genom att hälla en tesked diskmedel på fläcken och skrubba med en tandborste under rinnande vatten.
Advertisement

För vita plagg

För vita plagg

Video tutorial via The Manual - The Essential Guide for Men /YouTube

  • Väteperoxid: lägg plagget i en balja och häll väteperoxid över det, i riklig mängd. Låt stå i minst en halvtimme och gnugga sedan fläcken med en gammal mjuk tandborste. Du borde se att den sakta försvinner. När du har tagit bort den, skölj noggrant.
    En annan metod är att skapa en blandning av väteperoxid och ett par droppar diskmedel i en liten skål, bara blöta fläcken med vatten och sedan gnugga allt med en borste på området som ska behandlas.
    Fortsättningsvis kan du blanda väteperoxid och bikarbonat för att skapa en pasta som skrubbas försiktigt med en tandborste.
  • Natriumperkarbonat: Blanda 30 gram natriumperkarbonat med 20 ml vatten, tillsätt en matsked milt tvättmedel (ekologisk eller ren kastil tvål) och gnugga den med en mjuk trasa eller en mjukborstad tandborste. Om fläcken är mycket envis kan du också lägga till 2 matskedar ammoniak. Efter att ha gnuggat medlet på fläcken, låt det verka i några minuter, skölj sedan väl och fortsätt med normal tvätt.
  • Citronsaft: häll saften från två citroner direkt på fläcken. Om du vill lägga till en matsked bikarbonat, blanda den först i en skål och sprid sedan den resulterande pastan på skjortan eller tröjan. Låt tyget absorbera vätskan, och om de är vita plagg kan du också lämna dem i solen. När de är torra, tvätta som vanligt, eller skölj helt enkelt med vatten.

Innan du fortsätter med någon av dessa metoder, se till att tyget i dina plagg kan behandlas med olika ämnen: i allmänhet är det inga problem med 100% bomull men i andra fall är det bäst att kontrollera tvättanvisningarna eller prova lösningen i ett hörn på plagget som inte är särskilt synligt. Kom också ihåg att bära handskar när du hanterar tyger och dessa lösningar, och ventilera rummet väl. Du kan se några av dessa metoder i aktion i den här videon.

Advertisement