Pressade citroner: ta reda på hur du använder dem till olika hushållssysslor och minska svinnet

av Hanna

23 Juni 2021

Pressade citroner: ta reda på hur du använder dem till olika hushållssysslor och minska svinnet
Advertisement

Det finns verkligen en oändlig mängd rätter där citroner används, oavsett om det är saften eller skalet som används, men hur som helst, när vi förbereder dem, efter att ha använt och pressat citronen, kastar vi den.

Istället kan pressade citroner komma till nytta i olika hushållssysslor, vilket kan visa sig vara ett ekologiskt och ekonomiskt alternativ till många andra produkter. Det är därför värt att veta hur vi kan använda dessa köksrester runtom i huset innan vi kastar dem.

Advertisement
Rebecca Siegel/Flickr

Rebecca Siegel/Flickr

  • Att rengöra och desinficera skärbrädor: om du har träskärbrädor och arbetsytor vet du att det inte räcker att tvätta dem med tvål och vatten för att verkligen få bort alla matrester eller ränder som bildas på dem. Citronen å andra sidan hjälper till att avfetta och eliminera dålig lukt på grund av resterna av mat som de kommit i kontakt med, som fyller sprickor och repor i träet. Gnugga bara den pressade citronen, som fortfarande innehåller lite saft, direkt på träet, ännu bättre är det om du tidigare har strött ytan med bikarbonat eller salt.
  • Metallkranar, handtag och knoppar: När metallytorna på knopparna, handtag eller kranar är matta eller skadade av kalkavlagringar, gnugga en pressad citron över dem och torka sedan av dem med en torr trasa, det får dem att skina.
  • Rengör en mokabryggare och vattenkokare i metall: istället för vatten och tvål, försök att då och då använda syran från citron för att rengöra de olika delarna av en mocka (inte gummiringen) eller en vattenkokare i metall. På detta sätt eliminerar du smuts och kaffefläckar, lukt eller kalkfläckar. Även i det här fallet kan du använda citronskalet som redan är pressat eller hälla lite salt först och sedan gnugga med de pressade citronerna. Skölj och torka omedelbart.
  • Rengör ugnen: skapa en pasta av bikarbonat och vatten och sprid på ugnsytorna. Använd sedan de pressade citronerna som om de vore svampar och gnuggade över bikarbonatet. Ta bort allt med en våt svamp eller trasa och torka.
  • Myr- och insektsmedel: Ett litet naturläkemedel för att hålla oönskade insekter borta är den starka lukten av citron, kombinerad med kryddnejlika. Oftast används färska citroner (eller andra citrusfrukter) eller skivor, men det är möjligt att trycka i lite  kryddnejlika även i pressade citroner och placera dem på fönsterbrädorna eller nära de punkter där myrorna kommer in i huset. Det är ett mycket lätt botemedel, men kan hjälpa när det inte finns något stort angrepp.
Advertisement