Svalt hus utan luftkonditionering? Vi avslöjar knepen för att spara pengar i varmt väder

av Hanna

22 Juni 2021

Svalt hus utan luftkonditionering? Vi avslöjar knepen för att spara pengar i varmt väder
Advertisement

Det finns perioder under sommaren som är riktigt heta, då det är oundvikligt att hålla luftkonditioneringen igång i många timmar för att nå acceptabla temperaturer inomhus, men under alla dagar på sommaren när termometern inte skjuter i höjden, kan du hjälpa till att skapa en svalare temperatur hemma genom att ta till några gamla knep.

Detta är mer eller mindre intuitiva lösningar som alltså kan bidra till att minska energiförbrukningen och därmed lätta elräkningen lite under en period då den i allmänhet är mycket hög. De är absolut värda ett försök.

Advertisement
Jeremy Atkinson/Flickr

Jeremy Atkinson/Flickr

  • Håll fönsterluckor och persienner stängda under dagen: för fönster som är utsatta för solen är det praktiskt taget oundvikligt, åtminstone under de centrala timmarna på dagen. Om du har tunga gardiner kan du också stänga bara dem, även om glaset i fönstret fortfarande utsättas för solens strålar och blir glödhett. Persienner är ett alternativ att ta hänsyn till, eftersom de fortfarande tillåter ett minimum av ljus att passera för att inte ha helt mörka miljöer under dagen.
  • Öppna fönstren på natten: dra nytta av den sänkta temperaturen som förekommer naturligt på natten och låt fönstrena vara öppna, kanske med hjälp av gardiner eller persienner som filtrerar ljuset på morgonen för att inte vakna tidigt. För att bo i hälsosamma miljöer är det viktigt att ventilera huset varje dag, men när det är varmt är det inte möjligt att hålla fönstren öppna med brännande sol, så den bästa tiden att släppa in frisk luft är på natten. Du bör dock installera myggnät (och det finns till och med rudimentära DIY-metoder för att göra detta).
  • Isbitar framför en fläkt: att använda en fläkt när luften är varm behövs inte, men om du placerar en flaska med isvatten eller en skål fylld med isbitar framför den, kommer fläkten att sprida sval luft i rummet.
Advertisement
ippinka.com

ippinka.com

  • Placera ett vått lakan (till och med en gammal handduk) framför fönstret: om miljön inte är särskilt fuktig i sig hjälper det här tricket till att fräscha upp luften som kommer in genom fönstren - särskilt på morgonen och på kvällen -. Du kan också placera ett vått lakan utsträckt framför fläkten istället för is.
  • Undvik överanvändning av apparater i köket, särskilt ugnen. Alla verktyg som drivs av el värms upp och hjälper till att höja temperaturen i huset, särskilt ugnen i köket. Så kom ihåg att laga mat, om möjligt, under de kallare timmarna, eller undvik att ha enheterna i standby-läge.
  • Överväg att installera en kanadensisk brunn: det är ett geotermiskt system för att luftkonditionera miljön på ett naturligt sätt genom att leda luften genom en underjordisk kanal. Marktemperaturen är faktiskt lägre än den som vi uppfattar ovanför ytan och därför kyls luften som passerar under jorden naturligt. Om du till exempel har en källare kan du försöka sätta en fläkt på trappan som öppnar upp mot husets bottenvåning och du kommer att känna att luften som "fiskas upp" från den underjordiska miljön är kallare. Föreställ dig detta med en kanadensisk brunn!
Maja Dumat/Flickr

Maja Dumat/Flickr

  • Använd växter: det är fantastiskt på hur många olika sätt växter kan göra en miljö friskare och mer livlig. De frigör inte bara luften från skadliga toxiner som härrör från de flesta material som finns i våra hem, utan de hjälper också till att hålla temperaturen svalare. Har du någonsin märkt att om du går in i en park full av träd på sommaren är luften friskare? Det beror inte bara på skuggan eller inte exakt. En NASA-studie förklarade faktiskt att förutom att filtrera solens strålar, följer växter en process som kallas "transpiration": allt vatten som absorberas av rötterna passerar in i resten av växten upp till bladen, på vilka det finns klyvöppningar (stomata) som öppnas och stängs så att växten själv kan reglera temperaturen. De svettas alltså precis som oss. Och därigenom gör de luften omkring sig fräschare. De bästa växterna att ha inomhus för detta ändamål (som också är bland de som bäst rengör den förorenade luften) inkluderar svärmorstunga, Benjaminfikus, fönsterfikus, palmer (Arecaceae) och silverkalla.
  • Skydda dina fönsterrutor med film som filtrerar UV-strålar: dessa självhäftande filmer minskar mängden UV-strålar som kommer in i huset och hjälper till att begränsa ökningen av den inre temperaturen.
Advertisement