Fläckar på madrassen? Rengör och desinficera med en enkel husmorskur

av Hanna

24 Juni 2021

Fläckar på madrassen? Rengör och desinficera med en enkel husmorskur
Advertisement

Att sova på en ren och fräsch madrass är avgörande för vår hälsa och främjar också bättre sömn. Varje natt absorberar madrasserna vår svett och döda hudceller och annan smuts lägger sig också på den, så det är nödvändigt att täcka den med madrassöverdrag och regelbundet dammsuga (helst mycket kraftfullt). Men vad ska vi göra när de blir fläckiga?

Det finns olika metoder att ta till för märken och fläckar som kan ta bort dem, och nedan visar vi en mycket enkel, ekonomisk och lämplig metod för att snabbt eliminera de fläckar som just har bildats, innan de har fått torka in i tyget.

Advertisement
Creativo

Creativo

Vad behöver du?

  • saften från en citron
  • 2 matskedar bikarbonat
  • en halv kopp ljummet vatten
  • en sprayflaska
  • en tandborste eller borste med mjuka borst
  • en mikrofiberduk

Hur du går tillväga för fläckar på madrassen:

  1. Häll vatten och citronsaft i en sprayflaska
  2. Tillsätt två matskedar bikarbonat
  3. Skaka för att blanda väl
  4. Spraya lösningen direkt på fläckarna och impregnera dem väl. Syran från citronen oh bikarbonatet kommer att lösa upp smutsen och neutralisera dålig lukt. Dessutom har de antibakteriella egenskaper och kommer att bleka upp madrassen. Att rengöra med denna typ av medel är också en bra åtgärd för att förhindra insekter.
  5. Gnugga omedelbart med borsten, spraya om nödvändigt mer vätska på fläckarna lite i taget. När fläckarna har försvunnit, använd en lätt fuktad mikrofiberduk och dutta för att ta bort kvarvarande smuts som finns kvar på ytan.

Om det är många fläckar är det bättre att flytta madrassen närmare ett fönster och öka mängden produkt och sedan låta allt torka snabbare i luften. Det är faktiskt mycket viktigt att madrassen inte förblir fuktig. Innan du återvänder för att bädda med lakan och sova på den måste den ha torkat väl.

Om fläckarna är särskilt stora eller redan har torkat in kan du också använda väteperoxid, gnugga med en svamp och sedan torka med en våt trasa. Se dock alltid till att du känner till madrassens sammansättning: det finns material som inte bör komma i kontakt med vissa rengöringsmedel, annars riskerar de att skadas. Latex och minnesskum är till exempel ganska ömtåliga och det är därför att föredra att först använda lite tvålvatten med mindre aggressiva tvålar, så som marseille-tvål.

Advertisement