Matt koppar och mässing? Få dem att skina igen med dessa husmorstips

av Hanna

23 Juni 2021

Matt koppar och mässing? Få dem att skina igen med dessa husmorstips
Advertisement

Från kastruller och kokkärl i köket till möbelhandtag eller dörrlås: antalet koppar- eller mässingsföremål som finns i ett hem är många, och även om vi använder dem ofta och hanterar dem med försiktighet blir de mörkare och förstörs. För detta är det nödvändigt att regelbundet behandla dem med någon produkt som eliminerar denna mörka patina och fläckarna och återför dem till sin ursprungliga färg och glans.

Förutom de många specifika produkterna för att rengöra och polera denna typ av metaller som vi kan hitta på marknaden, finns det en serie husmorstips baserade på ingredienser som används vid matlagning, men inte bara, som är förvånansvärt effektiva. Läs vidare för att ta reda på mer om dessa metoder.

Advertisement
Tutorial via hammersnhugs.com

Tutorial via hammersnhugs.com

  • Vinäger och salt: Detta är verkligen enkelt. Du behöver bara hälla vinäger på föremålet som ska poleras och sedan strö över salt. Sedan, med handskar, massera försiktigt saltet på den blöta ytan och du kommer genast att märka skillnaden. När du har bearbetat hela ytan med denna skonsamma slipning, låt det verka i 5-10 minuter, ta sedan en slipande svamp (inte för stark) och gnugga den på kopparn, skölj med tvål och vatten och torka genom att polera med en mjuk trasa som inte orsakar ludd.
  • Citron: Citronsaft är effektivt men används det på egen hand tar det mycket längre tid att få märkbara resultat. Du kan alltså använda det som ett alternativ till vinäger i den metod som just angetts. Annars kan du upprepa samma steg, men också ersätta saltet och använda bikarbonat istället.
Advertisement
Tutorial via frenchcountrycottage.net

Tutorial via frenchcountrycottage.net

  • Tomatsås med lite vinäger eller (ännu bättre) ketchup: det låter konstigt, men surhetsgraden i ketchup är effektiv på koppar och mässing. Sprid såsen på föremålet som ska rengöras, låt det verka i minst 10 minuter och ta sedan bort det med en fuktig svamp. Ett extra tips, det verkar som att Worcestershire sås också har samma effekt på mässing.
  • Mjöl och vinäger: blanda 50 g mjöl med 50 ml vinäger och skapa en tjock pasta. Lägg det på metallföremålet (även med hjälp av en gammal strumpa!). låt verka i 10 minuter, skölj sedan och torka omedelbart med en mjuk trasa.
Tutorial via littlehouseonthecorner.com

Tutorial via littlehouseonthecorner.com

  • Linfröolja (för mässing): Koka upp linfröolja och häll den på mässingsföremålet, men var noga med att endast lämna en mycket tunn patina, om den är för tjock kommer den att ha ett gummiliknande utseende. Detta antika rengörings- och poleringsmedel för mässing föredras faktiskt av de som älskar den effekt det ger på metall, det vill säga en mycket speciell patina.
  • Lök: Koka lite lök i en kastrull full med vatten och använd sedan vattnet (när det svalnat) för att polera dessa metaller. Det verkar som att denna metod (liksom ketchup eller Worcestershire sås) också är användbar om de andra husmorstipsen har gjort föremålen matta. För att skydda det glänsande utseendet som återställts kan du sprida en liten mängd olivolja.
  • Tandkräm: på små mässingsföremål kan du också försöka använda tandkräm, så länge den inte är med en gelkomponent. Sprid tandkrämen med en mjuk, fuktig trasa eller till och med en gammal tandborste, skölj sedan och torka.

Har du provat någon av dessa metoder tidigare?

Advertisement